Upoznajte naš rad na Zagrebačkom velesajmu! Do nedjelje sudjelujemo na Danima lova i ribolova. Istodobno se održava i Zagrebački sajam nautike.

U nastupu na sajmu naglasak ćemo staviti na CARE, program Vrta koji obuhvaća projekte zaštite prirode, istraživanja i edukacije. Naime, upravo su to neke od glavnih funkcija suvremenih zooloških vrtova.

Zoološki je vrt uključen u projekte zaštite životinja na globalnoj razini, no posebno velik doprinos daje na onoj lokalnoj. U suradnji s drugim institucijama istražuje ugrožene životinjske vrste i dolazi do otkrića koja će dugoročno pomoći u njihovoj zaštiti. Bez tog njegova rada životinjski svijet Hrvatske danas ne bi bio isti.

Odnedavno je Zoološki vrt grada Zagreba jedini zoološki vrt na svijetu u kojem se mogu vidjeti dvije endemske vrste dinarskog krša – čovječja ribica i dinarski voluhar. Obje su vrste uključene u projekte istraživanja i zaštite.

Velik dio posla Zoološkog vrta nije vidljiv posjetiteljima. Samozatajno 365 dana u godini svoj posao obavlja i oporavilište za divlje životinje. Zahvaljujući njemu uspješno su oporavljene mnogobrojne životinje. Među njima najpoznatiji su medvjedić Matija, ris Martin i dabar Štefek.

Priče o njima posjetitelji Dana lova i ribolova doznat će kroz izložbu fotografija i popratne edukativne sadržaje.

Kako bi građane potaknuo da prema životinjskom svijetu gaje više poštovanja, a manje straha, Zoološki će vrt na sajmu postaviti terarije sa zmijama koje žive u Zagrebu i njegovoj okolici. To su poskok, riđovka, smukulja, bijelica i bjelouška. Edukatori će posjetitelje poučiti što učiniti kada zmije susretnu u gradu ili prirodi.

U sklopu Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba djeluje i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, a na njezin se rad naslanja i Spomengaj, groblje i krematorij za kućne ljubimce. Spomengaj je otvoren sredinom prošle godine. Njegove usluge koje na novu razinu podižu ispraćaj i gajenje spomena na kućne ljubimce, traži sve više Zagrepčana, ali i stanovnika iz drugih dijelova zemlje. Spomengaj će svoj rad detaljno predstaviti posjetiteljima Dana lova i ribolova.