Zoološki vrt Grada Zagreba je razvio dugogodišnju tradiciju uključivanja sugrađana u svoj rad, od učenika i studenata koji ovdje provode praktičnu nastavu, do raznih nevladinih udruga, institucija i organizacija s kojima surađujemo na projektima zaštite životinja, kroz edukaciju te kroz sve druge oblike djelatnosti.

Kroz program volontiranja omogućava se građanima da postanu dio našeg tima te svojom stručnošću i svojim sposobnostima doprinesu napretku i razvoju Zoološkog vrta, dok istovremeno razvijaju neke nove vještine.

ŠTO JE VOLONTIRANJE?

 

Sukladno Zakonu o volonterstvu:

Volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi.

ZAŠTO VOLONTIRATI?

Kada razmišljamo o volontiranju, uvijek imamo na umu nešto pozitivno, dobro, želju da se nekome pomogne i učini neko dobro.

Volonterski su programi važni jer grade solidarnost – to je način na koji ljudi, bez obzira na nacionalnost ili religijsku pripadnost, socioekonomski status i dob, mogu stvarati pozitivne promjene u društvu.

NEKE OD DOBROBITI VOLONTIRANJA:

  • učenje novih vještina
  • stjecanje radnih navika i razvoj osjećaja odgovornosti prema poslu
  • popunjavanje praznina u životopisu
  • relevantno radno iskustvo
  • pruža terapijski učinak
  • razvoj društvenih vještina
  • nove perspektive
  • širenje mreže poznanstava
  • nova prijateljstva
  • razvoj osobe

VOLONTIRANJE U ZOO VRTU

ISPOMOĆ TIMARITELJIMA

Svakoga dana volonteri našim timariteljima olakšavaju brigu za stanovnike Zoološkog vrta. Pomažu u pripremi hrane za životinje, čišćenju i održavanju nastambi, čišćenju šetnica i staklenih površina.

Kako bi nam pomogli da našim životinjama omogućimo što ljepši život, volonteri  sudjeluju u izradi različitih tipova hranilica, igračaka i ostalih pomagala u sklopu programa obogaćivanja životnog prostora životinja.

IZLOŽBENI POSTAVI I EDUKACIJA POSJETITELJA

Kroz prezentiranje preparata (svlakovi, perje, jaja, lubanje…), volonteri postaju veza između posjetitelja i svijeta divljine. Oni ulaze u ulogu edukatora i učitelja te našim posjetiteljima donose zanimljivosti iz svijeta životinja i prenose im znanja o životinjama i njihovim staništima kako bi ih nadahnuli za zaštitu prirode.

DJEČJI ZOO I DRUGE WALK IN NASTAMBE

Dječji Zoo je prostor unutar Zoo vrta u koji posjetitelji mogu ući među životinje i doći u kontakt s njima. Naši su volonteri ovdje kako bi brinuli o dobrobiti životinja i educirali posjetitelje o njima.

Unutar Zooloških vrtova posljednjih nekoliko godina niknulo je mnogo novih sadržaja te više takozvanih walk in nastambi. Nastambe su to u koje posjetitelj može ući te doći u neposrednu blizinu životinja. Zbog sigurnosti životinja i posjetitelja, u ovim je nastamba važno držati se pravila ponašanja, u čemu pomažu i volonteri.

VOLONTIRANJE ZA STARIJE OSOBE

Našim volonterskim programom za starije osobe želimo potaknuti međugeneracijsku povezanost, solidarnost i poticati aktivno starenje naših dragih sugrađana u zlatnim godinama. S obzirom na iskustvo i strpljenje umirovljenika vjerujemo da oni mogu na najbolji mogući način uvesti naše najmlađe posjetitelje u svijet životinja, a one starije naučiti nešto novo.

NAŠI VOLONTERI

Uživam radeći i učeći o životinjama i prirodi. Volim kada su mi timaritelji voljni detaljno objasniti i pričati o životinjama i njihovom ponašanju. Zato iz vrta svaki dan odlazim sretna i ispunjena, a imam osjećaj i da stvarno pomažem, pa je osjećaj još bolji.

Andrea

Zoološki vrt je moj drugi dom. Često su me znali pitati jesam li odlutala iz Zoološkog, sad napokon mogu reći da jesam!

Maja

Volonterski suživot sa životinjama učinio je moj život  zanimljivijim, obogatio je moje znanje o prirodi i životinjskom carstvu. I sve ono što sam nekada  samo gledao u filmovima iz svijeta prirode, postala je moja lijepa stvarnost.

Ivan

Kakav god da mi je dan/mjesec/godina onoga časa kada kročim u Vrt na licu mi se razvuče osmijeh – to je moj drugi dom.

Lea

I enjoy working outside, talking with the keepers, everyone is warm towards me, i feel welcome and appreciated.

Sander

Volontiranjem ovdje sam stekla jedno veliko životno iskustvo i dobrih prijateljstava i poznanstava te naučila puno o životinjama. U Zoo-u volim sve – životinje, timaritelje koji se brinu o životinjama, prijateljstvo s volonterima…

Suzana

ŠTO JE POTREBNO DA BI POSTAO VOLONTER U ZOOLOŠKOM VRTU?

Sve što je potrebno jest da te zanima nevjerojatan svijet životinja, voliš se družiti te da si pozitivna osoba željna učenja.

Nije potrebno predznanje – mi ćemo te naučiti sve što trebaš znati.

Ukratko nam se predstavi na volontiranje@zoo.hr i nadamo se da ćeš se uskoro pridružiti našem timu!

NAJČEŠĆA PITANJA

Hoću li kao volonter imati priliku maziti se sa životinjama?

Ne. Volonteri ne dolaze u fizički kontakt sa životinjama (izuzev sa životinjama na prostoru Dječjeg Zooa).

Mogu li u Zoo vrtu volontirati ako sam maloljetna osoba?

Redovni volonteri Zoo vrta su punoljetne osobe. Maloljetnici mogu volontirati u Zoo vrtu isključivo putem jednokratnih akcija organiziranih u suradnji sa školama.

Koliko često se očekuje da volontiram?

Svatko doprinosi koliko može te za volontiranje ostavlja onoliko vremena koliko može. Idealno bi bilo da to bude barem dva do tri puta tjedno po četiri sata.

U koje vrijeme su volonteri najpotrebniji?

Najveća potreba za volonterima  u Zoo vrtu je radnim danom od 8 do 12 sati te vikendom tijekom cijelog radnog vremena Vrta.

Mogu li mi se volonterski sati upisati u volontersku knjižicu?

Naravno! Volontersku knjižicu (ako ju već nemaš) možeš podići u najbližem volonterskom centru, a tvoje ćemo sate zabilježiti u nju.

Mogu li dobiti potvrdu o volontiranju?

Da. Potvrda o volontiranju dokaz je o volonterskom iskustvu koje je volonter ostvario. Sadrži osobne podatke volontera, broj volonterskih sati i vrijeme volontiranja te kratak opis volonterskih aktivnosti, a ovjerava se pečatom i potpisom odgovorne osobe u Ustanovi.

Mogu li dobiti potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem?

Potvrda o kompetencijama stečenim volontiranjem je dokaz o učenju, znanjima, vještinama i stavovima – jednom riječju, kompetencijama, koje je volonter ostvario svojim volonterskim iskustvom. Izdaje se na zahtjev volontera (dugotrajnim volonterima). Međutim, kako bi je mogao izdati, koordinator volontera u organizaciji mora pratiti proces učenja volontera pa potvrdu u pravilu nije moguće izdati retrogradno, već se oko njezinog izdavanja treba unaprijed dogovoriti s volonterom. Dakle, potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem možeš dobiti, ali je važno da se to naglasi prilikom potpisivanja ugovora o volontiranju.