SMEĐI KAPUCIN (Sapajus apella apella)

SISTEMATIKA

Razred: sisavci (Mammalia)
Red:  primati (Primates)
Porodica: majmuni novog svijeta (Cebidae)

VELIČINA

Dužina tijela: 30–56,5 cm
Dužina repa: 30-56 cm
Težina: 2,5-4 kg

PREHRANA

U prirodi: voće, lišće, sjemenke,korijenje, gomolji,  jaja, kukci, mali kralješnjaci
U zoo vrtu: peleti za majmune, cvrčci, voće, povrće

GRABEŽLJIVCI

Jastreb, orao

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 40  godina
U zoo vrtu: 46 godina

STANIŠTE

Suptropska i tropska šuma

RASPROSTRANJENOST

Sjeverni i srednji dio Južne Amerike

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

Boja krzna im je od žuto-smeđe do crne. Na glavi imaju crnu, grubu dlaku .Obojenje lica se razlikuje među jedinkama,ali karakteristika svih kapucina su crni zalisci. Imaju crne noge i dugi, crni rep.

NAČIN ŽIVOTA

Smeđi kapucini su prvenstveno arborealne životinje (najviše vremena provode na drveću), iako ih se nerijetko može vidjeti i na tlu kako sakupljaju hranu. Kapucini su društvene životinje koje žive u skupinama od 8-15 jedinki. Mladi mužjaci napuštaju roditeljsku skupinu i traže novu kako bi se mogli pariti. Okosnica skupine su ženke koje u njoj ostaju cijeli život. Skupinu vodi dominantni mužjak i štiti je od predatora.

RAZMNOŽAVANJE

Ženke se najčešće pare samo s dominantnim mužjakom. Mužjak u razdoblju parenja čuva ženke s kojima se pario od drugih mužjaka. Razdoblje gravidnosti  traje 150-160 dana, kada ženka na svijet donosi jedno mlado, dok su blizanci rijetki. Mladi mužjaci napuštaju skupinu nakon što postanu spolno zreli. Mužjaci su spolno zreli sa 7, a ženke mogu imati potomstvo već sa 4 godine. O mladom se uglavnom brine samo ženka, dok joj u tome često pomažu i druge ženke. Mlado se prvih godinu dana čvrsto drži majci na leđima, dok ona putuje u potrazi za hranom. Mlade ženke ostaju trajno u skupini.

 

Zoo Zagreb, 26. svibanj 2016.

Posvojitelji

OŠ Sveti Martin na Muri - učenici 6. razreda,

Jeste li znali

Smeđi kapucini su vrlo snalažljive i pametne životinje. Smatra se da poznaju ljekovitost određenih biljaka. Kada nađu takve biljke premazuju svoju dlaku njenim sokovima.

Dominantni mužjak štiti svoju skupinu od predatora na taj način da jakim glasanjem upozorava svoju skupinu i na taj način privlaći pažnju predatora na sebe. U to vrijeme ostali članovi skupine bježe.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 19:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 18:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA