Darovite smo školarce poučavali važnosti obogaćivanja životnog prostora životinja u zoološkim vrtovima. 
Dio je to projekta PANDA 4, nastave za darovitu djecu Udruge Biom.
Zbog trenutačne situacije ta se projektna nastava ne održava na planiranim lokacijama, nego putem interneta.


Polaznicima tako ove godine nismo mogli pokazati kako uživo izgleda “enrichment”, ali smo im donijeli nove spoznaje i razveselili ih najnovijim fotografijama iz Zoološkog vrta. 

 „Environmental enrichment“ ili obogaćivanje životnog prostora životinjama, dinamičan je proces kojim potičemo prirodno ponašanje divljih životinja te zadovoljavamo psihičke i fizičke potrebe vrste. Promjene koje se unose u njihov okoliš imaju za cilj povećati raznolikost ponašanja životinje i poticanje ponašanja karakterističnih za vrstu, a time i povećanje same dobrobiti za vrstu. Na razini životinjskog instinkta, obogaćivanjem životnog prostora životinjama nadoknađujemo nedostatak prirodnog staništa te time poboljšavamo samu kvalitetu njihova života.

Proces obogaćivanja životnog prostora u Ustanovi Zoološki vrt grada Zagreba konstantno se dorađuje i upotpunjuje. Tijekom 2019-te godine evaluirano je sveukupno novih 61 tipova obogaćivanja životnog prostora za koje se vodila i evidencija o njegovom svakodnevnom provođenju, u iznosu od ukupno 1822 evidencije. Zabilježena je i evidencija o sveukupno 59 vrsta životinja kojima se obogaćivao životni prostor.

Tijekom 2019-te godine najviše vrsta životinja je pozitivno reagiralo na obogaćivanje različitim prezentacijama hrane, kojim se produljuje sam proces hranjenja i potiče istraživačko ponašanje životinje te unosom novih elemenata u nastambe kojim potičemo kognitivni razvoj životinja i smanjujemo vrijeme mirovanja.

Inovativnim i dobro isplaniranim obogaćivanjem životnog prostora pozitivno utječemo na uspješno razmnožavanje životinja, interes posjetitelja i motivaciju timaritelja kao i na smanjenje nepoželjnog, stereotipnog ponašanja samih životinja.