Svakodnevno se djelatnici Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu susreću ne samo sa psima i mačkama, već s cijelim nizom divljih životinja. Naime, terenska ekipa skloništa je ta koja izlazi na pozive građana te iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane životinje dovode u Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Svakoj intervenciji ekipa terenske službe hvatača pristupa maksimalno ozbiljno, ali ponekad one ne završe prema planu.

Ljetos su tako hvatači izašli na teren kako bi pronašli zmiju koja je uzbunila stanovnike Zelenog dola. Ispostavilo se da je riječ ni više ni manje nego o – čegrtuši! Čegrtuše su otrovne zmije koje žive na području Sjeverne i Južne Amerike, a u Hrvatskoj, kao ni u cijeloj Europi ih nema. Tim više je iznenađenje bilo veće! No ipak, naša je terenska ekipa brzo ustanovila da je opasna zmija zapravo – dječja igračka.

Nije to jedina zmija neobična za naše podneblje koju je ova ekipa preuzela. Kraljevski piton pronađen na području Dubrave prevezen je u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba gdje je pregledan te je utvrđeno da je riječ o zdravoj životinji o kojoj se netko dobro brinuo – odbjeglom kućnom ljubimcu.

Prisjećaju se hvatači i dojave o nepoznatoj, ranjenoj ptici na zgradi u Novom Zagrebu. Dolaskom su ustanovili da se radi o ćelavom ibisu koji se odmarao na vrhu zgrade. Riječ je o iznimno rijetkoj, strogo zaštićenoj vrsti, koja je u Hrvatskoj izumrla prije više od 200 godina, a u svijetu je zabilježeno svega nekoliko stotina jedinki!

Za razliku od dojave o nepoznatim pticama, bilo je i onih gdje su građani točno znali o čemu se radi, kao primjerice dani kada su viđeni –  pingvini u Zagrebu! Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je da se radi o gnjurcima koji nisu mogli letjeti te su trebali pomoć veterinarske službe.

Neobične situacije događaju se i s našim, „domaćim“ ptičicama. Jedna od brojnih intervencija gdje je terenska služba hvatača izlazila kako bi preuzela životinju je uključivala jednu sjenicu i tavu s uljem! Nakon pripreme ručka, tava je ostavljena na balkonu te se ulje, nasreću, ohladilo prije dolaska znatiželjne ptičice. Iako je moglo puno gore završiti, u oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba, bilo je dovoljno da veterinari ptičicu očiste i nahrane prije puštanja u prirodu.

Realizacijom projekta „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza” nabavit će se, između ostalog, i novo vozilo za terensku službu. Naime, ozlijeđenim životinjama prijevoz izaziva dodatan stres što ćemo odgovarajućim vozilom s grijanim prostorom svesti na najmanju moguću mjeru. Vozilo će imati i opremu za hvatanje životinja.

VIŠE INFORMACIJA O RADU OPORAVILIŠTA I PROJEKTU PRONAĐITE U BROŠURIOPORAVILIŠTE ZA DIVLJE ŽIVOTINJE – MODERNIZACIJA ZOOLOŠKOG VRTA GRADA ZAGREBA III FAZA

OPORAVILIŠTE ZA DIVLJE ŽIVOTINJE, MODERNIZACIJA ZOOLOŠKOG VRTA GRADA ZAGREBA III FAZA, PROJEKT SE SUFINANCIRA IZ EUROPSKIH STRUKTURNIH I INVESTICIJSKIH FONDOVA (www.strukturnifondovi.hr)

KORISNIK: Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreb

SURADNIK NA PROJEKTU: Grad Zagreb

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 22.745.090,65 kuna

UKUPNI PRIHVATLJIVI TROŠKOVI PROJEKTA: 11.849.729,37 kuna

IZNOS EU SUFINANCIRANJA: 6.000.000,00 kuna

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 01.07.2020. do 30.06.2023.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.