U subotu 5. rujna u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježit će se Međunarodni dan ptica strvinara. Edukativni program trajat će od 11 do 15 sati na Edukacijskom trgu.

Tamo će se djeca moći uključiti u igru Strvinari svijeta kroz koju će upoznati vrste strvinara, njihovu rasprostranjenost, način života i razloge ugroženosti. U kreativnoj će radionici izrađivati ogrlice od različitih materijala namijenjenih za reciklažu. Ideja za to pronađena je u pernatim ogrlicama na vratovima strvinara. Zainteresirani posjetitelji moći će pogledati i film Na krilima bure: priča o bjeloglavom supu Kvarneru.

Na svijetu danas žive 23 vrste strvinara i naseljavaju sve kontinente osim Australije i Antarktike. U Hrvatskoj žive bjeloglavi supovi koji se gnijezde još jedino na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Plavniku i Prviću. Na Cresu je smješteno i Oporavilište za bjeloglave supove Beli s kojim Zoološki vrt grada Zagreba surađuje u brizi za supove kojima je potrebno liječenje te oporavak pred povratak u prirodu.

U Zoološkom vrtu mogu se vidjeti tri supa. Riječ je o supovima koji su spašeni i oporavljeni, ali koji se nisu mogli vratiti u prirodu jer samostalno ne bi mogli preživjeti. S petogodišnjim mužjakom koji nema ime, adresu dijele dvije ženke – Željka, stara 26 godina, i Mojca, stara 43 godine, koja je u Zagreb stigla iz Ljubljane 1985. godine te koja sada spada među najstarije stanovnice Vrta.

Međunarodni dan ptica strvinara obilježava se svake godine prve subote u rujnu kako bi se javnost upoznala s važnošću njihove zaštite. Naime, riječ je o pticama izuzetno važnima za ekološku ravnotežu, no nekim vrstama prijeti izumiranje.

Bjeloglavi supovi u Hrvatskoj su strogo zaštićene životinje, a njihov opstanak najviše ovisi o čovjeku.