BJELOGLAVI SUP (Gyps fulvus)

SISTEMATIKA

Razred:  Aves
Red: Falconiformes
Porodica: Accipitridae

 

RASPROSTRANJENOST

Južna Europa, sjeverna Afrika i Azija

 

OPIS

Duljina tijela : od 93 do 110 cm
Raspon krila: 234 do 270 cm
Težina: 6 do 11 kg

Karakterističnog su izgleda s bjelkastom glavom, vratom i ogrlicom, a ostalo perje je tamno obojeno. Kod mladih jedinki perje ogrlice je smeđe boje, a leđa su tamnija. Obično su tihi, osim u blizini gnijezda, skloništa i lešine.

 

STANIŠTE

Nastanjuju velika otvorena područja, koja uključuju planine, stepe, polupustinje te obale. Preferiraju suha i sunčana područja, također njihova prisutnost ovisi i o prisutnosti stoke. Razmnožavaju se na različitim visinama, od litica na hrvatskoj obali do mjesta na Kavkazu visokih i do 2750 metara nadmorske visine.

 

PREHRANA

U prirodi: strvinar koji jede mišiće i utrobu uginulih većih sisavaca, posebice uginulih ovaca, konja, goveda, magaraca, lisica i zečeva, a u naseljenim prostorima i uginulih domaćih životinja

U zoo vrtu: kunići, goveđa rebra

 

RAZMNOŽAVANJE

U vrijeme parenja stvaraju velike kolonije od 150 parova. Gnijezda savijaju na liticama i stijenama, a ponekad kradu mjesta za gniježđenje od drugih velikih ptica grabljivica. Inkubacija jajeta traje 50–58 dana, s tim da oba roditelja griju jaje. Gnijezdo počinju graditi krajem prosinca i početkom siječnja, a mladi se izliježu u periodu do ožujka ili nešto kasnije. Ukoliko niti jedno mlado ne preživi ubrzo se stvara novo zamjensko leglo, čiji ptići se izliježu do svibnja. Roditelji hrane ptiće poluprobavljenom hranom i do tri mjeseca nakon što su se izlegli. Spolnu zrelost dosežu sa 4 godine, ali se najčešće pare kasnije.

 

 

NAČIN ŽIVOTA

Hrane se i odmaraju u skupinama do 20 parova. U potragu za hranom odlaze i desetak kilometara od kolonije pažljivo pretražujući područje oslanjajući se na svoj vid. Kad pojedinac pronađe strvinu pridružuju mu se ostale jedinke koje su bile u blizini. Nakon jela peru perje u slatkoj vodi, koje potom suše sunčajući se. Mladi lete na veće udaljenosti od starijih tražeći hranu i nova staništa.

 

 

GRABEŽLJIVCI

Nisu poznati

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka
U zoo vrtu: do 37 godina

 

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta
RH : strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj

 

ZANIMLJIVOSTI

Prenju prethode tzv. „svadbeni letovi“. Pri svadbenim letovima dva supa lete tik jedan uz drugog i tada se gotovo dodiruju krilima ili lete jedan iznad drugog te se zajedno obrušavaju i podižu. Ti letovi se odvijaju najčešće savršenim odabirom zračnih struja pa mogu doseći visinu od 1000 do 1500m bez da zamahnu krilima.

  

LITERATURA

Orta, J., Kirwan, G.M., Boesman, P., Garcia, E.F.J. & Marks, J.S. (2019). Griffon Vulture (Gyps fulvus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/53000 on 29 May 2019),

Jelovnik zoološkog vrta