BJELOGLAVI SUP (Gyps fulvus)

 

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)

Red: SOKOLOVKE (Falconiformes)

Porodica: JASTREBOVI, ŠKANJCI, ORLOVI (Accipitridae)

 

RASPROSTRANJENOST

Južna Europa, sjeverna Afrika i Azija.

 

OPIS

Dužina: 93 − 110 cm.
Raspon krila: 2.3 − 2.7 m.
Težina: 6 − 11 kg.

Karakterističnog su izgleda s bijelom glavom, vratom i ogrlicom, a ostalo perje je tamno obojeno. Kod mladih jedinki perje ogrlice je smeđe boje, a leđa su tamnija. Obično su tihi, osim u blizini gnijezda, skloništa i lešine.

 

STANIŠTE

Nastanjuju velika otvorena područja − planine, stepe, polupustinje i obale. Preferiraju suha i sunčana područja, a njihova prisutnost ovisi i o prisutnosti stoke. Razmnožavaju se na različitim visinama, od litica na hrvatskoj obali do mjesta na Kavkazu visokih i do 2750 metara.

 

PREHRANA

U prirodi: strvinar koji jede mišiće i utrobu uginulih većih sisavaca, posebice uginulih ovaca, konja, goveda, magaraca, lisica i zečeva, a u naseljenim prostorima i uginulih domaćih životinja.

U zoo vrtu: kunići, goveđa rebra.

 

RAZMNOŽAVANJE

U vrijeme parenja stvaraju velike kolonije od 150 parova. Gnijezda savijaju na liticama i stijenama, a ponekad kradu mjesta za gniježđenje od drugih velikih ptica grabljivica. Inkubacija jajeta traje 50 – 58 dana, s tim da oba roditelja griju jaje. Mladi izlaze iz jajeta nakon 48 − 55 dana inkubacije, s otvorenim očima, kompletno pokriveni paperjem. Oba se roditelja brinu o mladuncu, svojim tijelom rade sjenu od sunca, čuvaju ga od oborina, te gavrana i galebova, zajedno donose hranu u volji, koju povrate u gnijezdu. Ukoliko ptić ne preživi, ubrzo se stvara novo zamjensko leglo, te se novi ptić liježe do svibnja. Spolnu zrelost dosežu sa četiri godine, ali se najčešće pare kasnije.

 

 

NAČIN ŽIVOTA

Hrane se i odmaraju u skupinama do 20 parova. U potragu za hranom odlaze i desetak kilometara od kolonije, pažljivo pretražujući područje oslanjajući se na svoj vid. Kad pojedinac pronađe strvinu, pridružuju mu se ostale jedinke koje su bile u blizini. Nakon jela peru perje vodi, koje potom suše sunčajući se. Mladi lete na veće udaljenosti od starijih tražeći hranu i nova staništa.

 

 

GRABEŽLJIVCI

Nisu poznati.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka.
U zoo vrtu: do 37 godina.

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.
RH: strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj.

 

ZANIMLJIVOSTI

Parenju prethode tzv. „svadbeni letovi“. Pri svadbenim letovima dva supa lete tik jedan uz drugog i tada se gotovo dodiruju krilima ili lete jedan iznad drugog te se zajedno obrušavaju i podižu. Ti letovi se odvijaju najčešće savršenim odabirom zračnih struja pa mogu doseći visinu od 1 000 do 1 500 metara bez da zamahnu krilima.

 

LITERATURA

Orta, J., Kirwan, G.M., Boesman, P., Garcia, E.F.J. & Marks, J.S. (2019). Griffon Vulture (Gyps fulvus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/53000 on 29 May 2019),

Jelovnik zoološkog vrta