Nakon što je ozlijeđena životinja ili životinja u nevolji uočena, na lokaciju dolazi naša terenska ekipa hvatača. Hvatači životinju prevoze u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba, gdje veterinar pregledava stanje iste. Ako je životinja zdrava i bez ozljeda, moguće ju je odmah pustiti u prirodu. Međutim, ako stanje životinje pokaže da joj je potrebno liječenje i oporavak, prije puštanja u prirodu ostaje na privremenoj skrbi u Oporavilištu.

Međutim, ponekad se dogodi da se životinja nalazi na nepristupačnom mjestu te naši hvatači do nje ne mogu doći. U tim slučajevima bezrezervno u pomoć priskaču zagrebački vatrogasci. Uigrana je to već ekipa – hvatači znaju koga nazvati, a vatrogasci JVP Grada Zagreba nikada ne odbijaju pomoći životinji u nevolji.

Mnoge su životinje tako spas pronašle u oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba upravo zahvaljujući vatrogascima uvijek spremnima pomoći.

Nitko iz našeg oporavilišta još nije zaboravio nesretnog lisca koji je prošle godine upao u bazen s otpadnim uljem. Kako bi prišli izmučenom i uljem natopljenom mladom liscu, hvatačima su u pomoć priskočili zagrebački vatrogasci. Kran vatrogasnog vozila bio je potreban da se lisca izvuče na sigurno.

Zajedničkim intervencijama pomogli smo srni zapetljanoj u ogradi, labudovima na zaleđenom jezeru,  životinjama zaglavljenim u olucima zgrada  ili na krovovima kuća, ali najčešće zajedničke intervencije uključuju visoka stabla.

Tako je i mlada vrana zapletena u konopac satima visila iz gnijezda visoko u krošnji stabla prije nego je spas pronašla u rukama našeg spretnog hvatača. Njega su do nedostupnog  mjesta podigli vatrogasci u košari krana svoga vozila.

Ponekad su ptice onemoćale ili ozlijeđene, ponekad su u dobrom zdravstvenom stanju ali zapletene  u razne konopce što im onemogućava let, a ponekad su one  samo – nestašne!

Takav je bio i jedan mužjak are – kućni ljubimac koji je odlučio proširiti vidike i dan provesti na vrhu bora. Vlasnik, naša terenska ekipa i vatrogasci strpljivo su čekali da odluči doći na pristupačno mjesto kako bi ga spustili na sigurno.

Vatrogasci sudjeluju u spašavanju životinja ili kućnih ljubimaca isključivo na zahtjev skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Oni daju tehničku podršku, a životinju u konačnici preuzima naša stručna osoba.

Izgradnjom prvog kata nove zgrade Oporavilišta unaprijedit će se sustav zbrinjavanja divljih životinja i ojačavanja zelene infrastrukture Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Smještajni kapaciteti će biti puno veći, ambulanta vrhunski opremljena, kao i novo vozilo za prijevoz unesrećenih životinja, no pomoć divnih ljudi i JVP Grada Zagreba ćemo i dalje trebati. Zato im hvala na svemu što su do sada učinili za divlje životinje i kućne ljubimce i hvala za sve buduće zajedničke intervencije.

VIŠE INFORMACIJA O RADU OPORAVILIŠTA I PROJEKTU PRONAĐITE U BROŠURIOPORAVILIŠTE ZA DIVLJE ŽIVOTINJE – MODERNIZACIJA ZOOLOŠKOG VRTA GRADA ZAGREBA III FAZA

OPORAVILIŠTE ZA DIVLJE ŽIVOTINJE, MODERNIZACIJA ZOOLOŠKOG VRTA GRADA ZAGREBA III FAZA, PROJEKT SE SUFINANCIRA IZ EUROPSKIH STRUKTURNIH I INVESTICIJSKIH FONDOVA (www.strukturnifondovi.hr)

KORISNIK: Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreb

SURADNIK NA PROJEKTU: Grad Zagreb

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 22.745.090,65 kuna

UKUPNI PRIHVATLJIVI TROŠKOVI PROJEKTA: 11.849.729,37 kuna

IZNOS EU SUFINANCIRANJA: 6.000.000,00 kuna

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 01.07.2020. do 30.06.2023.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.