Zbog širenja novog soja koranavirusa u Hrvatskoj Zoološki vrt grada Zagreba idućih će tjedana edukaciju građana o ugroženim vrstama životinja obavljati putem interneta. Poseban će naglasak pritom stavljati na životinjske vrste koje žive u Hrvatskoj.

„Zoološki vrt grada Zagreba otvoren je za posjetitelje, no svjesni smo da će ljudi idućih tjedana smanjiti izlaske iz kuće. Na dva su tjedna zatvoreni vrtići i škole, pa su otkazani i grupni posjeti djece Zoološkom vrtu. Ne bismo voljeli da pandemija virusa COVID-19 djecu spriječi u upoznavanju životinjskog svijeta. Zato smo odlučili tehnologiju kojom raspolažemo, u prvom redu mobitel i internet, te naše znanje i kreativnost staviti u službu njihove edukacije“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Napomenuo je kako edukativni materijali koje je Vrt jutros počeo pripremati, neće biti produkcijski besprijekorni, ali će biti zanimljivi i poučni. Mogu ih pratiti vrtićarci i školarci, no i odrasli će iz njih doznati mnoštvo neobičnih informacija iz veličanstvenog svijeta životinja. Za objavu videosnimki koristit će se YouTube i Facebook, a dodatni materijali nalazit će se na mrežnoj stranici Vrta. Novi sadržaji objavljivat će se svako jutro.

Prva videosnimka donosi priču o čovječjoj ribici. Zoološki vrt grada Zagreba jedini je zoološki vrt na svijetu gdje se može vidjeti taj izuzetno vrijedan vodozemac. Njegov život razotkriva Ivan Cizelj, kurator za ribe, vodozemce i gmazove Zoološkog vrta grada Zagreba.

„Čovječja ribica diše kožom i škrgama, a ako vladaju suša i niski vodostaj, može razviti i pluća. Ima spor metabolizam, pa joj je za život potrebno malo hrane. Bez jela može živjeti godinama. Indikator je čistih podzemnih krških voda, dakle, njezina zaštita doprinosi i zaštiti ostalih životinjskih vrsta koje žive u njezinoj blizini“, ispričao je Cizelj neke od zanimljivih činjenica o hrvatskom endemskom vodozemcu.

Građane je pozvao da prate edukativne sadržaje koje će objavljivati Zoološki vrt. Naime, edukacija građana jedna je od osnovnih funkcija suvremenih zooloških vrtova. Projekti edukacije te istraživanja i zaštite životinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba obuhvaćeni su programom CARE. Ove godine pod motom „5 do 100“ Zoološki vrt grada Zagreba slavi 95. rođendan i poseban naglasak stavlja na hrvatske životinjske vrste.