Dok je ljudima sputano kretanje zbog pandemije novog koronavirusa, ptice selice prelijeću kontinente kako bi se vratile u svoja gnijezda.

Zbog toga je ovogodišnja tema Svjetskog dana ptica selica „Ptice povezuju naš svijet“. Svjetski je dan ptica selica druge subote u svibnju, no edukativni se sadržaji o pticama selicama diljem svijeta organiziraju do sredine mjeseca.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba edukatori zanimljive priče o svjetskim putnicima među pticama pripremaju za četvrtak i petak, 14. i 15. svibnja.

Ispred volijere za afričke ptice selice od 12 do 15 sati bit će postavljen edukativni kutak, a uzbudljivi će ptičji putopisi počinjati svakih petnaest minuta. Govorit će se o razlozima seoba, orijentaciji ptica te njihovim rekordima u međukontinentalnim preletima. Edukatori će posjetiteljima objasniti  i kako ptice lete, čemu im služi perje te kako se razmnožavaju.

Poseban osvrt dat će na važnost zaštite ptica selica. Naime, ugrožava ih mnogo toga – od klimatskih promjena preko gubitka staništa i dalekovoda do krivolova i trovanja.

Zoološki vrt grada Zagreba i NVO Stork Switzerland surađuju na projektu SOS Stork Hrvatska. Obilježavanjem i praćenjem bijelih roda iz Lonjskog polja želi se utvrditi trasa tzv. istočnog selidbenog puta kojim rode s ovih prostora putuju na jug, te s kojim se opasnostima na svojim seobama susreću.

Edukativni program u Zoološkom vrtu provodi se u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama.

Neke od ptica selica koje posjetitelji u Vrtu mogu upoznati, su kudravi nesit (dalmatinski pelikan), žutokljuni labud, blistavi ibis, gak te tri rode – plavolica, bijela i crna roda.

U Hrvatskoj je iznimno važno očuvati prirodna staništa ptica selica. One žive u skladnom suživotu s ljudima – u okućnicama i parkovima, gradovima i selima, u šumama i na planinama, uz rijeke i mora… Ptice selice povezuju raznovrsna staništa i mjesta diljem planeta Zemlje. Bez njih, prirodni bi ciklus bili narušen, a čovječanstvo ostalo uskraćeno za njihov pjev, ljepotu i društvo.

Edukativni film o bijeloj rodi: 

Edukativni film o kudravom nesitu: 

Više o projektu SOS Stork Hrvatska:  SOS STORK Hrvatska