DVOGRBA DEVA (Camelus bactrianus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PARNOPRSTAŠI (Artiodactyla)

Porodica: DEVE (Camelidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Azija, sjeverno od planinskog masiva Himalaje

 

OPIS     

Dužina tijela: 320-350 cm

Dužina repa: 51-64 cm

Težina: 450-500 kg

Visina do ramena : 160-180 cm

Gusta, čupava dlaka im prekriva tijelo tokom zime te otpada kako temperature rastu. Linjaju se jednom godišnje te im se dlaka zadržava samo na glavi, vratu i na nogama. Debelo krzno je dobar izolator od dnevne vrućine,a prilagodile su se životu u pustinji i gustim obrvama, duplim redom trepavica , dlakama u ušima te mogućnošću zatvaranja nosnica kao zaštitu od ulaska pijeska. Snažnim nogama kreće se po kamenitim pustinjama Azije, po snijegu i pijesku. Također, dugačke noge drže ih visoko od užarenog pijeska, a zbog širokih kopita ne propada u pijesak. Leđa su joj uska i zašiljena pa su tako i manje izložena suncu. Imaju grbe u kojima se nalaze rezerve masti.

 

STANIŠTE           

Stepe uz rijeke pored pustinje Gobi i pustinja.

 

PREHRANA

U prirodi: Jedu svu vegetaciju do koje mogu doći

U zoo vrtu: peletirana hrana za preživače, sijeno, brst, sol u kamenu, kruh

 

RAZMNOŽAVANJE        

Dominanti mužjak brani grupu ženki od drugih mužjaka tokom sezone parenja koja je u jesen. U to vrijeme, mužjaci su agresivni i često grizu, pljuju, ponekad pokušaju sjesti na drugog mužjaka, napuhuju obraze, zabacuju glavu , škrguću zubima. Mužjak izazivač najprije trlja žlijezdu na zatiljku o grbu te štrca mokraću po stražnjim nogama, stražnjici i repu. Nakon toga protivnici odmjeravaju snage . Graviditet traje 13 mjeseci, a ženke rađaju jednog ( rijetko dva) mladunca svake dvije godine u ožujku i travnju. Mladunac je težak oko 32-34 kilograma  i odmah je sposoban stajati i hodati. Nakon 2-3 mjeseca počinje jesti travu, a majčino mijeko prestaje piti nakon 1 godine. Ženke postaju spolno zrele nakon 3-4 godine a mužjaci nešto kasnije, sa  5 – 7 godina.

 

NAČIN ŽIVOTA

Mogu živjeti i samostalno i u grupama do 30 jedinki. Grupe se mogu sastojati samo od mužjaka, samo od ženki s mladima ili od velike skupine ženki s podmlatkom starim nekoliko godina koju predvodi jedan odrasli mužjak. Aktivne su uglavnom tijekom dana, a većinu vremena provode hraneći se. Kada se kreću čine to stalnim tempom pomičući obje noge na istoj strani tijela istovremeno.

 

GRABEŽLJIVCI

Vukovi, ljudi

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 30 godina U zoo vrtu: do 50 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: CR – kritično ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI              

Za razliku od ostalih skupina sisavaca deve su posebne po krvnim stanicama koje su ovalne a ne kružne pa tako lakše kolaju po tijelu čak i kada je krv gušća zbog nenostatka tekućine ( i kada krv izgubi 40% vode). Tjelesna temperatura im se mijenja tokom dana, ujutro je najniža, preko dana raste, a navečer dostiže maksimum koji je ipak nešto niži od temperature okoline  tako da i a taj način zadržava vodu – smanjuje znojenje

Deve bez vode mogu izdržati nekoliko dana. Kada je ona ponovo dostupna, mogu popiti i do 114 litara u samo 10 minuta. U nedostatku svježe slatke vode, deva može utažiti žeđ i sa slanom i bočatom vodom bez negativnih posljedica. ( one su jedini sisavci koji imaju tu prilagodbu) . Tokom zimskih mjeseci, dovoljna im je voda koju dobivaju hraneći se biljkama. U grbama se nalaze rezerve masti a u svakom može biti i do 36 kilograma masti. Grba se smanjuje i postaje mlitava kako se sadržaj metabolizira (Metaboličkim procesima ta se mast pretvara u energiju) .

Udomaćene su prije 2500 p.Kr.

Deve se koriste za putovanje/transport, mlijeko, meso, izmet ( grijanje) , dlaka/krzno za odjeću,deke,tepihe,šatore.

 

LITERATURA     

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2011): Handbook of the Mammals of the World Vol. 2. Hoofed Mammals.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/63543/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Camelus_bactrianus/