ČIMPANZA (Pan troglodytes)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PRIMATI (Primates)

Porodica: ČOVJEKOLIKI MAJMUNI (Hominidae)

 

IMENA NAŠIH ŽIVOTINJA :

King, Maggie, Sara

 

RASPROSTRANJENOST  

Zapadna i središnja Afrika

 

OPIS     

Duljina tijela: 77-96 cm (mužjak) , 70-91 cm (ženka)

Težina: 20-50 kg (ženke); 28-70 kg (mužjaci)

Nemaju rep, krzno im je crno ili tamno smeđe, lice im je bez dlake i njegova boja ovisi o starosti i porijeklu , a može biti od svijetlo smeđe do crne boje. Prednji udovi su im dugi i kad su uspravni, dosežu im do ispod koljena.

 

STANIŠTE

Tropske kišne šume, šumovita savana

 

PREHRANA

U prirodi: plodovi, lišće, orašasti plodovi, kora, sjemenke, životinjski plijen (kukci i srednje veliki sisavci)

U zoo vrtu: voće, povrće, sjemenke, orašasti plodovi, sušeno voće, svježe lišće i kora, kuhana riža i palenta, mliječni proizvodi, žitarice, jaja

 

RAZMNOŽAVANJE

Poligamne su. Nakon razdoblja gravidnosti koje traje oko 230 dana, ženka rađa jedno mlado, vrlo rijetko dva, koji teže gotovo 2 kg. Mlado siše majčino mlijeko do starosti od 2 do 4 godine, a spolnu zrelost dostiže sa 7 godina. Ženke u prirodi prvo mlado imaju u dobi od 13 ili 14 godina, dok u zatočeništvu imaju ranije. Za mlado se brine majka i mladi su ovisni o majci 4 do 5 godina. Mužjaci se ne brinu za mlado, ali su prema mladima vrlo pažljivi i često se igraju s njima.

 

NAČIN ŽIVOTA

Ovi čovjekoliki majmuni žive u grupama od oko 35 članova, koje uglavnom čine jedinke oba spola. Mladi mužjaci ostaju u grupi, a ženke je napuštaju i priključuju se drugim grupama. Dominantan mužjak je predvodnik grupe i on utvrđuje hijerarhijsku ljestvicu. Čimpanze su aktivne danju, dok noću spavaju u krošnjama drveća u ležajevima koja sami načine od granja i lišća. Svaku noć grade nove ležajeve.

 

GRABEŽLJIVCI

Leopard, čovjek

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 30-40 godina

U zoo vrtu: više od 50 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: EN – ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Čimpanze se koriste alatom već 4 300 godina. Kao alat koriste kamenje, komade drveta, grančice i naoštrene grane poput koplja. Alatom se koriste kako bi lakše pribavili hranu.

Nakon što pojedu plodove na jednom mjestu, sjemenke probavljenih plodova izađu s izmetom na posve drugom mjestu u šumi, jer se grupe čimpanzi stalno kreću. Na taj način čimpanze pomlađuju šume, sijući biljke širom svog teritorija.

 

LITERATURA

Mittermeier, R. A., Rylands, A.B.  & Wilson, D. E., eds. (2013): Handbook of the Mammals of the World Vol. 3. Primates.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/15933/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Pan_troglodytes/