ČIMPANZA (Pan troglodytes)

 

 

ČIMPANZA (Pan troglodytes)

Imena naših životinja: Boris, Juba, King, Sara, Maggie

Sistematika
razred: sisavci (Mammalia)
red: majmuni (Primates)
porodica: čovjekoliki majmuni (Hominidae)

Opis
Dužina tijela: 70 – 170 cm, ovisno o podvrsti; težina: ženke 33 – 47 kg, mužjaci 43 – 60 kg; nema repa.

Rasprostranjenost
Zapadna i središnja Afrika.

Stanište
Tropske kišne šume i šumovita savana.

Prehrana
U prirodi: plodovi, lišće, orašasti plodovi, kora, sjemenke, termiti i mravi, ponekad mali majmuni, svinje i dujkeri.
U zoo-vrtu: voće, povrće, sjemenke, orašasti plodovi, sušeno voće, svježe lišće i kora, kuhana riža i palenta, mliječni proizvodi, mljeveno meso, žitarice, jaja.

Razmnožavanje
Nakon graviditeta od 225 dana ženka rađa jednog, vrlo rijetko dva, mladunca koji teži gotovo 2 kilograma. Mladunac siše mlijeko do starosti od 2 do 4 godine, a spolno je zreo sa 7 godina starosti.

Način života
Ovi čovjekoliki majmuni žive u nestabilnim grupama do 50 jedinki, koje uglavnom čine jedinke oba spola. Mladi mužjaci ostaju u grupi, a ženke je napuštaju i priključuju se drugim grupama. Dominantan mužjak je predvodnik grupe i on utvrđuje hijerarhijsku ljestvicu. Čimpanze su aktivne danju, dok noću spavaju u krošnjama drveća u ležajevima koja sami načine od granja i lišća. Svaku noć grade nove ležajeve.

Grabežljivci
Leopardi i ljudi.

Životni vijek
U prirodi do 30 do 40 godina.
U zoo-vrtu preko 50 godina.

Ugroženost
Ugrožava ih uništavanje i gubitak staništa koje najviše uzrokuje sječa drveća, krivolov i trgovina «šumskim mesom» (dimljeno meso različitih vrsta životinja iz tropskih kišnih šuma Afrike). IUCN kategorija: EN (ugrožena vrsta)

Zanimljivosti
► Čimpanze se koriste alatom već 4 300 godina! Kao alat koriste kamenje, komade drveta, grančice i naoštrene grane poput koplja. Alatom se koriste kako bi lakše pribavili hranu.
► Nakon što pojedu plodove na jednome mjestu, sjemenke probavljenih plodova izađu sa izmetom na posve drugom mjestu u šumi, jer se grupe čimpanzi stalno kreću. Na taj način čimpanze pomlađuju šume, sijući biljke širom svog teritorija.