HANUMAN LANGUR (Semnopithecus entellus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PRIMATI (Primates)

Porodica: ZAMORCI (Cercopithecidae)

 

IMENA NAŠIH ŽIVOTINJA : 

Lenny, Mimi, Spock, Pihu 

 

RASPROSTRANJENOST

Rasprostranjeni su u Indiji  (istočna indija, preko južnih dijelova Himalaje sve do Bangladeša)

 

OPIS

Duljina tijela langura je od 45,1 do 78,4 cm, dok je duljina repa od 80,3 do 111,8 cm. Mužjaci su veći od ženki pa tako mužjaci mogu težiti do 20ak kilograma dok se težina ženki kreće od 9,5 do 16,1 kg  .

Imaju smeđe-sivo krzno, s  smeđim dlakama na leđima i bijelim krznom na trbuhu. Njihovi udovi, lice i uši su crni. Crno lice uokvireno je bijelim krznom.

 

STANIŠTE

U prirodi se većinom nalaze u tropskim listopadnim šumama te blizu ljudskih naselja  kao i u rijetko pošumljenim područjima koje su napravili ljudi te šikarama.

 

PREHRANA i HRANJENJE

U prirodi : Hanuman langur je biljojed. Prehrana se sastoji od lišća,korijenja, voća, pupoljaka, cvjetnih izdanaka, biljnih sokova, kore,trave, ličinki kukaca i gline (termiti). Aktivni su danju kada najviše vremena provode u potrazi za hranom. Lišće čini 39% njihove ukupne prehrane, voće i sjemenke 24%, cvjetni pupoljci 9%, kora i pupoljci 11%, ličinke kukaca 3%.

Sposobnost hanuman langura da se hrane i starim lišćem od velike je važnosti za njihov opstanak u sušnijim sezonama i onda kada lišće listopadnog drveća više nije zeleno.

Skupine koje žive u blizini naselja često se hrane otpacima ili im stanovništvo,koje ih smatra svetim te ih poistovjećuju s hinduističkim božanstvom Hanumanom,ostavlja hranu.

U Zoo vrtu :  povrće, peletirana hrana za listojedne majmune , te brst (svježe grane jasena, lijeske, brijesta, vrbe)

 

RAZMNOŽAVANJE

Hanuman languri su poligamni. Ženke spolnu zrelost dostižu s oko 3 godine dok mužjaci nešto kasnije. Sezona parenja ovisi o dostupnosti hrane, no  u šumskim grupama sezona kada ženke na svijet donose mlade odvija se od prosinca pa do svibnja.  Razdoblje gravidnosti traje oko 200 dana (189-208 dana) i tada okote jedno mlado, blizance imaju rijetko. Mladunac  ostaje uz majku do dobi od 12 do 13 mjeseci.  Prvi tjedan mlado ostaje uz majku dok kasnije brigu o mladuncu preuzimaju ,uz majku, i druge ženke iz skupine koje imaju mladunce. Mladunac se samostalno počinje hraniti već nakon 6 tjedana no prestaje sisati tek nakon 8 mjeseci. Nakon 12 mjeseci, mladi se osamostaljuju i provode svega 20% vremena s majkom. Mužjaci su prisiljeni odvojiti se od majke prije nego li postanu spolno zreli, dok ženke ostaju u skupini s majkom. Potpuno neovisni postaju s 2 godine starosti.

 

NAČIN ŽIVOTA

Dnevne su i arborealne životinje. Veliki dio vremena provode na tlu tražeći hranu i međusobno se družeći dok stabla koriste prvenstveno za spavanje. Hijerarhija igra veliku ulogu u korištenju stabala za spavanje pa tako dominantni mužjak spava na najvišem dijelu stabla jer je tamo najsigurnije. Odmah ispod dominantnog mužjaka su ženke i njihovo potomstvo, a na najnižim dijelovima nalazemlade ženke i mladi mužjaci. Jako su društvene životinje i skupine im mogu brojit od 30 do 80 jedinki. Tijekom ljeta su više aktivni ujutro i navečer, a zimi su više aktivni tijekom podneva.

 

GRABEŽLJIVCI

Leopard, tigar, vuk, čagalj

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 18-30 godina

 U zoo vrtu: do 30 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Majke se ponašaju vrlo zaštitnički prema svojim mladima i drže ih u središtu skupine jer ih ženke iz okolnih skupina mogu pokušati oteti. Mnoge majke često riskiraju vlastiti život kako bi zaštitile svoje mlado.

Dok su odrasle jedinke svijetlo sive boje mladunci su u početku potpuno tamnih boja (smeđa/crna).

Brigu o mladuncu preuzimaju, uz majku, i druge ženke iz skupine.

Hanuman languri svete su životinje u mnogim dijelovima indije ( razni dijelovi tijela ponekad se čuvaju kao amuleti/talismani za koje se smatra da imaju pozivitvan učinak na onoga tko ih nosi )

Hanuman languri ili indijski sveti majmuni najpoznatiji su majmuni u Indiji a ime su dobili po Hanumanu, indijskom Bogu u liku majmuna.

Hanuman languri zapravo su sveti indijski majmuni koji su u indijskoj kulturi i tradiciji vezani uz lik i djelo Hanumana – izuzetno cijenjenog hinduističkog boga ljudskog tijela i majmunske glave, koji se pojavljuje kao lik u poznatom indijskom epu Ramajana.

 

LITERATURA 

 

Mittermeier, R. A., Rylands, A.B.  & Wilson, D. E., eds. (2013): Handbook of the Mammals of the World Vol. 3. Primates.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

https://animaldiversity.org/accounts/Semnopithecus_entellus/

https://www.iucnredlist.org/species/39832/10274074