ŽUTOKLJUNI LABUD (Cygnus cygnus)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: GUŠĆARICE (Anseriformes)
Porodica: LABUDOVI (Anatidae)

RASPROSTRANJENOST
Sjeverna Europa , sjeverna i istočna Azija

OPIS
Dužina tijela: 140-165 cm
Težina tijela: 7,5-12,7 kg
Ženke su u prosjeku manje od mužjaka. Mladunci imaju sivkasto perje i ružičastu bazu kljuna za razliku od odraslih kod kojih je baza kljuna žućkasta.

STANIŠTE
Plitka slatka jezera u šumovitim predjelima, rjeđe u tundri, sporo tekuće rijeke i zaklonjene obale

PREHRANA
U prirodi: vodene biljke i trave, sjemenke, krumpir, žirovi
U zoo vrtu: kukuruz, salata, sjemenke, trava

RAZMNOŽAVANJE
Pare se travnju i svibnju. Jedan par obitava sam na dobro branjenom teritoriju. Gnijezde se na velikim nakupinama biljne tvari, uglavnom mahovine i lišajeva. Nesu 4-5 jaja koja inkubiraju 35 dana. Ptići opernate nakon 87 dana, a spolnu zrelost dostižu u 4. godini života.

NAČIN ŽIVOTA
Sparuju se za cijeli život. Ptići ostaju s roditeljima cijele zime, a ponekad su im pridruženi i prošlogodišnji mladunci. Pasu na livadama i poplavnim ravnicama. Prepoznatljivi su po dubokom i karakterističnom zovu.

GRABEŽLJIVCI
rakuni

ŽIVOTNI VIJEK
U divljini: od 20 do 30 godina
U zoo vrtu: od 20 do 30 godina

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI
Najveći vrsta labuda na sjevernoj polutci.