Misli globalno, djeluj lokalno! Moto je to koji pokreće Zoološki vrt grada Zagreba u projektima zaštite životinjskih vrsta.

Što sve čini u zaštiti autohtonih vrsta, Vrt je predstavio na godišnjoj konferenciji Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija koja je održana u španjolskoj Valenciji.

„Stručnjaci iz svih dijelova Europe s velikim su zanimanjem upoznavali istraživanja i programe zaštite vezane uz čovječju ribicu, primorsku guštericu, riječnu kornjaču, dinarskog voluhara, bjeloglavog supa, bijelu rodu i crvenu vjevericu. Svaka od tih životinjskih vrsta od nas traži drugačiji angažman, no zajednički je cilj svih projekata očuvanje ili čak ojačavanje njezine populacije u Hrvatskoj“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Pritom je najavio EAZA Conservation Forum. Taj kongres o zaštiti i očuvanju ugroženih vrsta, prirode i okoliša u Zagrebu će se održati krajem svibnja iduće godine. Domaćin mu je Zoološki vrt grada Zagreba, a zahvaljujući skupu u Hrvatsku će stići nekoliko stotina europskih stručnjaka koji se bave zaštitom prirode – kako predstavnika ustanova poput zooloških vrtova, tako i članova udruga.

Kako bi projekti zaštite prirode bili što uspješniji, trebaju obuhvatiti i edukaciju građana. O tome je posebno predavanje u Valenciji održala Dijana Beneta, kuratorica za sisavce u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Istaknula je kako edukacija građana treba biti jedna od sastavnica, ali i jedan od ciljeva svakog projekta zaštite te da zahvaljujući edukaciji građana projekt ima širi i snažniji utjecaj.

Za primjer takvog projekta na kojem sudjeluje Zoološki vrt grada Zagreba, uzeta je repopulacija crvenih vjeverica u Perivoju Zrinski u Čakovcu. U nadzor i praćenje vjeverica tamo su uključeni osnovnoškolci. Usvajanje brige za životinjske vrste u toj dobi, snažno utječe na odnos današnjih učenika prema prirodi u budućnosti.

Inače, zahvaljujući svojem izuzetno kvalitetnom radu djelatnici Zoološkog vrta grada Zagreba sudjeluju u vijeću, odborima, radnim tijelima i mnogobrojnim projektima Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.