Zmije predstavljaju skupinu životinja koje u većine ljudi, zbog mnogih predrasuda, izazivaju nelagodu i strah. Iako su zapravo fascinantne i vrlo korisne životinje (kontrola glodavaca) te imaju nezamjenjivu ulogu u ekosustavu, posvećuje im se jako malo pozornosti te se nerijetko njihovo ubijanje smatra herojskim djelom.

Praznovjerje, neznanje i strah postavljaju zmije u nezavidan položaj i mnogim vrstama se broj u prirodi znatno smanjuje. Svih naših 15 vrsta zmija zaštićeno je Zakonom o zaštiti prirode te ih je zabranjeno hvatati, uznemiravati i držati u zatočeništvu ili na bilo koji način ozljeđivati ili ubijati.

ZMIJE OKO NAS

U Hrvatskoj postoje samo tri vrste otrovnica – planinski žutokrug, poskok i riđovka. Od navedenih, na području Zagreba, na obroncima Medvednice vrlo rijetko možemo pronaći poskoka i riđovku. Naše je otrovnice lako prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, okomitim zjenicama, trokutastom obliku glave koja je jasno odvojena od vrata i po kratkom, zdepastom tijelu.

PLANINSKI ŽUTOKRUG
POSKOK
RIĐOVKA

Ostale zmije koje prirodno žive na području Zagreba (i Hrvatske) neotrovne su i bezopasne za čovjeka.

Na području Zagreba to su bjelica, bjelouška, ribarica i smukulja.  

Ljudi često misle da je sljepić (Anguis fragilis) zmija. Međutim, iako oblikom tijela podsjeća na zmiju, radi se o gušteru bez nogu. Glava mu je mala i na njoj se nalaze manje oči s kapcima, koje zmije nemaju. Također, za razliku od zmija, kao i svi gušteri imaju vidljive ušne otvore.

SUSRET SA ZMIJOM

Sasvim normalno je da zmiju susretnete u prirodi te nema potrebe za panikom. Zmije ne napadaju ljude bez razloga. No, ako ih se uznemiruje ili se osjećaju ugrožene, one će se braniti, stoga je pri izlazu u prirodu važno držati se nekoliko osnovnih smjernica.

  • Pri izlasku u prirodu treba nositi duge hlače i obuću koja štiti noge od ugriza.
  • U šetnji treba paziti da se ne staje na nepregledna mjesta.
  • Za odmorište je potrebno birati pregledna mjesta, a izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i slično.
  • Pri susretu sa zmijom ne smijete paničariti jer se možete ozlijediti i vi i zmija.
  • Odaberite najsigurniji put da zmiju zaobiđete – jer može biti i više njih – i to barem na udaljenosti od 2 metra ako teren to dopušta.
  • Ako zmiju otrovnicu nije moguće zaobići, treba je zaplašiti udarcima štapom o tlo jer zmije preko donje čeljusti jako dobro osjete vibracije tla.

ZMIJE U DOMU

Ako zmiju primijetite u vlastitom domu, i ne znate kako postupiti, možete kontaktirati našu službu hvatača (tel. 01 2008 354), koja će preuzeti zmiju. Ukoliko je životinji potrebna veterinarska pomoć, bit će prevezena u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba. Nakon pregleda, prema potrebi će biti zadržana na skrbi, ili će biti vraćena u prirodu.

Ako pak zmiju primijetite u prirodi, zaobiđite ju i nastavite svojim putem – zmije imaju jednako pravo biti u prirodi kao i mi.

VIŠE INFORMACIJA O RADU OPORAVILIŠTA I PROJEKTU PRONAĐITE U BROŠURIOPORAVILIŠTE ZA DIVLJE ŽIVOTINJE – MODERNIZACIJA ZOOLOŠKOG VRTA GRADA ZAGREBA III FAZA

OPORAVILIŠTE ZA DIVLJE ŽIVOTINJE, MODERNIZACIJA ZOOLOŠKOG VRTA GRADA ZAGREBA III FAZA, PROJEKT SE SUFINANCIRA IZ EUROPSKIH STRUKTURNIH I INVESTICIJSKIH FONDOVA (www.strukturnifondovi.hr)

KORISNIK: Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreb

SURADNIK NA PROJEKTU: Grad Zagreb

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 22.745.090,65 kuna

UKUPNI PRIHVATLJIVI TROŠKOVI PROJEKTA: 11.849.729,37 kuna

IZNOS EU SUFINANCIRANJA: 6.000.000,00 kuna

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 01.07.2020. do 30.06.2023.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

I ŽIVOTINJE SU ŽEDNE

I ŽIVOTINJE SU ŽEDNE

Slijede nam najtopliji mjeseci u godini i dok razmišljamo kako se rashladiti, te kako pomoći vlastitim kućnim ljubimcima, često zaboravljamo životinje koje se nalaze svuda oko nas. Tijekom toplijeg dijela godine, posebice za vrijeme suša, divljim životinjama u gradu...

ZAŠTITIMO DIVLJE ŽIVOTINJE PRILIKOM KOŠNJE

ZAŠTITIMO DIVLJE ŽIVOTINJE PRILIKOM KOŠNJE

Srne su šumske životinje koje nas znaju iznenaditi i u naseljima, no najčešće ne u gradskoj vrevi. Najčešće posjećuju rubne i zelenije dijelove gradova. Rasprostranjene su u gotovo cijeloj Europi, a kod izbora staništa ipak preferiraju šume sa šibljem, a rado odabiru...

ZELENI GRAD – BOGATI GRAD

ZELENI GRAD – BOGATI GRAD

Mnogima od nas dodir s prirodom donosi radost – kada čujemo pjev ptica u svom dvorištu, uočimo vjevericu na obližnjem stablu ili noću naiđemo na ježa na svome putu, podsjetimo  se da smo dio prirode bez obzira gdje živimo. Istraživanja su pokazala da provođenje...

VELIKI DAN ZA VIDRU IZ OPORAVILIŠTA

VELIKI DAN ZA VIDRU IZ OPORAVILIŠTA

U srijedu, 24. svibnja 2023. godine, stanovnik Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba krenuo je u nove pustolovine, vodama Nacionalnog parka Plitvička jezera. Oporavilišta za divlje životinje osiguravaju uvjete za privremeni prihvat ozlijeđenih...

PRUŽIMO RUKU DIVLJINI

PRUŽIMO RUKU DIVLJINI

Uz nešto dobre volje i spretnosti, u vlastitom dvorištu možemo napraviti pravi raj za male divlje životinje. Naš vrt ne bi bio tako lijep bez brojnih kukaca koje privlači. Osim leptira koji bojama svojih krila uljepšavaju svaki vrt, pčele, ose i bumbari oprašuju...