Zmije predstavljaju skupinu životinja koje u većine ljudi, zbog mnogih predrasuda, izazivaju nelagodu i strah. Iako su zapravo fascinantne i vrlo korisne životinje (kontrola glodavaca) te imaju nezamjenjivu ulogu u ekosustavu, posvećuje im se jako malo pozornosti te se nerijetko njihovo ubijanje smatra herojskim djelom.

Praznovjerje, neznanje i strah postavljaju zmije u nezavidan položaj i mnogim vrstama se broj u prirodi znatno smanjuje. Svih naših 15 vrsta zmija zaštićeno je Zakonom o zaštiti prirode te ih je zabranjeno hvatati, uznemiravati i držati u zatočeništvu ili na bilo koji način ozljeđivati ili ubijati.

ZMIJE OKO NAS

U Hrvatskoj postoje samo tri vrste otrovnica – planinski žutokrug, poskok i riđovka. Od navedenih, na području Zagreba, na obroncima Medvednice vrlo rijetko možemo pronaći poskoka i riđovku. Naše je otrovnice lako prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, okomitim zjenicama, trokutastom obliku glave koja je jasno odvojena od vrata i po kratkom, zdepastom tijelu.

PLANINSKI ŽUTOKRUG
POSKOK
RIĐOVKA

Ostale zmije koje prirodno žive na području Zagreba (i Hrvatske) neotrovne su i bezopasne za čovjeka.

Na području Zagreba to su bjelica, bjelouška, ribarica i smukulja.  

Ljudi često misle da je sljepić (Anguis fragilis) zmija. Međutim, iako oblikom tijela podsjeća na zmiju, radi se o gušteru bez nogu. Glava mu je mala i na njoj se nalaze manje oči s kapcima, koje zmije nemaju. Također, za razliku od zmija, kao i svi gušteri imaju vidljive ušne otvore.

SUSRET SA ZMIJOM

Sasvim normalno je da zmiju susretnete u prirodi te nema potrebe za panikom. Zmije ne napadaju ljude bez razloga. No, ako ih se uznemiruje ili se osjećaju ugrožene, one će se braniti, stoga je pri izlazu u prirodu važno držati se nekoliko osnovnih smjernica.

  • Pri izlasku u prirodu treba nositi duge hlače i obuću koja štiti noge od ugriza.
  • U šetnji treba paziti da se ne staje na nepregledna mjesta.
  • Za odmorište je potrebno birati pregledna mjesta, a izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i slično.
  • Pri susretu sa zmijom ne smijete paničariti jer se možete ozlijediti i vi i zmija.
  • Odaberite najsigurniji put da zmiju zaobiđete – jer može biti i više njih – i to barem na udaljenosti od 2 metra ako teren to dopušta.
  • Ako zmiju otrovnicu nije moguće zaobići, treba je zaplašiti udarcima štapom o tlo jer zmije preko donje čeljusti jako dobro osjete vibracije tla.

ZMIJE U DOMU

Ako zmiju primijetite u vlastitom domu, i ne znate kako postupiti, možete kontaktirati našu službu hvatača (tel. 01 2008 354), koja će preuzeti zmiju. Ukoliko je životinji potrebna veterinarska pomoć, bit će prevezena u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba. Nakon pregleda, prema potrebi će biti zadržana na skrbi, ili će biti vraćena u prirodu.

Ako pak zmiju primijetite u prirodi, zaobiđite ju i nastavite svojim putem – zmije imaju jednako pravo biti u prirodi kao i mi.

VIŠE INFORMACIJA O RADU OPORAVILIŠTA I PROJEKTU PRONAĐITE U BROŠURIOPORAVILIŠTE ZA DIVLJE ŽIVOTINJE – MODERNIZACIJA ZOOLOŠKOG VRTA GRADA ZAGREBA III FAZA

OPORAVILIŠTE ZA DIVLJE ŽIVOTINJE, MODERNIZACIJA ZOOLOŠKOG VRTA GRADA ZAGREBA III FAZA, PROJEKT SE SUFINANCIRA IZ EUROPSKIH STRUKTURNIH I INVESTICIJSKIH FONDOVA (www.strukturnifondovi.hr)

KORISNIK: Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreb

SURADNIK NA PROJEKTU: Grad Zagreb

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 22.745.090,65 kuna

UKUPNI PRIHVATLJIVI TROŠKOVI PROJEKTA: 11.849.729,37 kuna

IZNOS EU SUFINANCIRANJA: 6.000.000,00 kuna

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 01.07.2020. do 30.06.2023.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

I ŽIVOTINJE SU ŽEDNE

I ŽIVOTINJE SU ŽEDNE

Slijede nam najtopliji mjeseci u godini i dok razmišljamo kako se rashladiti, te kako pomoći vlastitim kućnim ljubimcima, često zaboravljamo životinje koje se nalaze svuda oko nas. Tijekom toplijeg dijela godine, posebice za vrijeme suša, divljim životinjama u gradu...

ZELENI GRAD – BOGATI GRAD

ZELENI GRAD – BOGATI GRAD

Mnogima od nas dodir s prirodom donosi radost – kada čujemo pjev ptica u svom dvorištu, uočimo vjevericu na obližnjem stablu ili noću naiđemo na ježa na svome putu, podsjetimo  se da smo dio prirode bez obzira gdje živimo. Istraživanja su pokazala da provođenje...