ZLATNI AGUTI (Dasyprocta leporina)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: GLODAVCI (Rodentia) 

Porodica: Dasyproctidae

 

RASPROSTRANJENOST

Sjeveroistok  Južne Amerike

 

OPIS

Veličina tijela: od 470 do 650 mm , rep od 10 do 30 mm

Težina tijela: od 2,1 do 5,9 kg

 

Mužjaci i ženke izgledom su slični, ali su ženke veće. Krzno je narančasto-smeđe boje , a idući od glave prema repu postaje sve svjetlije.

 

STANIŠTE

Tropske kišne šume. Često se nalaze i na poljoprivrednim površinama.

 

PREHRANA

U prirodi: voće, orašasti plodovi i sjemenke

U zoo vrtu: povrće, peleti, klijano (leća) , kukuruzne pahuljice

 

RAZMNOŽAVANJE

Monogame su vrste, što znači da imaju samo jednog partnera. Nemaju određenu sezonu razmnožavanja. Nakon gestacije od 110 do 112 dana, ženke na svijet donose 1 do 3 mladunca.  Mladunci se rađaju sa krznom te odmah nakon okota vide. Vrlo brzo mogu skakati i trčati.

 

NAČIN ŽIVOTA

Agutiji su primarno dnevne životinje no često su aktivni i u sumrak i zoru. Žive u provima ili u obiteljskim skupinama u kojima se nalaze roditelji i njihovi mladunaci. Mladi mužjaci žive sami ili se skupljaju u male grupe koje broje 2 do 3 člana. Svaka skupina ima svoj teritorij koji je od druge skupine odvojen. Vrlo su agilni i na konstantnom oprezu od grabežljivaca. Međusobno komuniciraju raznim oblicima glasanja te pokretima i pozama tijela i nogu.

 

GRABEŽLJIVCI

Nema dostupnih podataka.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka

U zoo vrtu: 15 do 20 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Često ih se naziva i Brazilskim agutima, ali nisu niti jedini niti najrasprostranjeniju aguti u Brazilu.

Imaju glavnu i vitalnu ulogu u rasprostranjivanju sjemenki nekoliko vrsta stabala.

 

 

LITERATURA 

Wilson, D. E., Lacher, T.E., Jr & Mittermeier, R. A. eds. (2016): Handbook of the Mammals of the World Vol. 6. Lagomorphs and Rodents I.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

https://www.iucnredlist.org/search?query=Dasyprocta%20leporina&searchType=species

https://animaldiversity.org/accounts/Myoprocta_acouchy/