Zima oko svijeta edukativni je program koji se tijekom zimskih školskih praznika održava u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Njegova je svrha djecu upoznati s različitim licima zime te kako se svako od njih odražava na životinjski svijet.

Program se održava u Edukacijskom centru svakodnevno između 11 i 15 sati od subote 4. siječnja do nedjelje 12. siječnja.

Ove godine Zima oko svijeta predstavlja zimu na travnjacima Afrike, Azije i Južne Amerike te tundrama i tajgama polarnih krajeva. Edukatori će razotkriti što donosi zima u pustinjama, močvarama te tropskim kišnim šumama.

Močvare umjerenog pojasa okovane su ledom, a u toplim krajevima život u njima buja. One su sada i dom životinjama koje su pristigle iz hladnijih krajeva.

Istočnom Afrikom trenutačno vladaju visoke temperature i kiša. To znači da hrane ima u izobilju.

Od pustinje do pustinje situacija se razlikuje. U vrućim su pustinjama temperature nešto blaže, a u hladnima vrlo niske.

Zimzelene i listopadne šume u mnogim su dijelovima svijeta prekrivene snježnim prekrivačem. Zbog toga mnoge životinje spavaju zimski san ili im je potrebna velika snalažljivost kako bi pronašle hranu i preživjele ovo teško razdoblje.

Tijekom Zime oko svijeta, osim na uključivanje u edukativne radionice i igre, djeca će se poticati na istraživanje preparata poput krzna tigra, devine dlake, slonovog zuba, lubanje bizona, nojevog jajeta, kože krokodila i gnijezda.

Mali istraživači moći će dodirnuti i bezopasne žive životinje poput paličnjaka, mliječne zmije, bradate agame te madagaskarskog siktajućeg žohara.

Subotama i nedjeljama od 11.30 do 12.30 sati održavat će se posebne radionice o pčelama. Edukatori će u suradnji s udrugom Bingo pčelarenja i tvrtkom PIP objasniti što pčele rade zimi te zašto se te životinje smatraju najvažnijim bićima na Zemlji. Mališani će moći kušati med.

Zimu oko svijeta Zoološki vrt organizira u suradnji s agencijom Paprika. Tvrtka Coca-Cola HBC postavit će svoj promidžbeni kutak.