ZELENI LEGVAN (Iguana iguana)

SISTEMATIKA

Razred: Reptilia

 Red: Sqamata

Porodica: Iguanidae

 

RASPROSTRANJENOST

Centralna i Južna Amerika

 

OPIS

Dužina tijela: 1,75 m Težina: 7 kg

Iako se zovu zelene iguane, boja im varira od zelene do smeđe. Boja pojedine životinje može varirati ovisno o raspoloženju, temperaturi, zdravlju ili socijalnom statusu. U jutarnjim satima su često tamniji nego u popodnevnim satima što im pomaže da bolje apsorbiraju toplinu sunca. . Imaju snažne noge, dug rep i nazubljenu krijestu duž leđa, a odrasli još imaju i mesnat podbradak, koji je jače izražen kod mužjaka. Mužjaci ga koriste u obrani teritorija, a svima pomaže u termoregulaciji.

 

STANIŠTE

Tropska šuma, jezera, obalno more

 

PREHRANA

U prirodi: voće, lišće, stabljika, beskralješnjaci, jaja

U zoo vrtu: povrće, lišće, sijeno, ličinke brašnara

 

RAZMNOŽAVANJE

Većina zelenih legvana dosegne spolnu zrelost sa 3 ili 4 godine života, iako to može biti i ranije. Razmnožavanje se odvija tijekom suhog dijela godine, kako bi mladi na svijet došli za vrijeme kišnog dijela godine kada ima više hrane. Udvaranje se odvija na teritorijima mužjaka na kojima može biti jedna ili više ženki. Sukobi između mužjaka su nerijetki. Ženke polažu jaja 65 dana nakon parenja, u gnijezda duboka 45 cm, koja mogu dijeliti i s drugim ženkama ako nema dovoljno prostora. Inkubacija traje od 90 do 120 dana. Briga za mlade se svodi na rizik parenja i polaganja jaja.

 

NAČIN ŽIVOTA

Zeleni legvani su arborealne životinje (većinu svog vremena provode na drveću). Zabilježeno je da mogu prijeći velike udaljenosti. Ženke svake godine migriraju na isto mjesto gniježdenja gdje su i prijašnjih godina polagale jaja, a onda se opat vraćaju na svoj teritorij. Kada se osjeća ugroženim zeleni legvan će se ukočiti ili sakriti, ali može otpustiti i rep. Nakon što ga otpusti treba godina dana da naraste i tada je kraći nego prije.

 

GRABEŽLJIVCI

Čovjek, velike ptice, orlovi

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 8 g.

U zoo-vrtu: 10 do 20 g.

 

UGROŽENOST

IUCN: NE – vrsta koja nije procjenjivana

 

ZANIMLJIVOSTI

Ženke nakon parenja mogu spremiti spremu i oplodnju time odgoditi i na nekoliko godina. Odrasli gušteri imaju posebnu mikrofloru u probavnom sustavu koja razbija celulozu. Mladi gušteri je ne posjeduju pa jedu izmet starijih kako bi razvile tu mikrofloru. Ova vrsta spada u jedne od najvećih guštera u Americi. Kada je u opasnosti brani se žestokim udarcima repa i kandži.

 

LITERATURA

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Iguana_iguana/

Jelovnik zoološkog vrta