ZELENA LJUTICA (Atheris squamigera)
SISTEMATIKA
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Porodica: Viperidae

RASPROSTRANJENOST
Zapadna i središnja Afrika.

OPIS
Duljina tijela: 50 – 79,9 cm
Težina tijela: nema podataka
Ženke su uglavnom malo duže od mužjaka. Glava im je šira od vrata te je trokutastog oblika. Ljuske s gornje strane glave izrazito su izbočene. Njuška je zaobljena i relativno kratka. U usporedbi s drugim zmijama, ova vrsta ima relativno velike oči. Zmija je najčešće zeleno-žute boje, a mlade zmije se mogu prepoznati po drugačijoj obojenosti. Također, kod mladih jedinki se i vrh repa razlikuje, a prilagođen je za privlačenje manjeg plijena.

STANIŠTE
Tropske šume, najčešće između 100 i 400 metara nadmorske visine.
PREHRANA
u prirodi: Većinu plijena čine mali sisavci aktivni noću – glodavci i rovke. Ponekad se hrani pticama i malim gmazovim. Mlade zmije češće jedu potonje.
u Zoo vrtu: miševi, štakori.

RAZMNOŽAVANJE

Iako se malo zna o načinu razmnožavanja ove vrste, ljutice su sezonski reproduktivno aktivne.
Zelena ljutica se razmnožava jednom godišnje, tijekom vlažne sezone (između svibnja i kolovoza), a samo parenje odvija se tijekom noćnih sati – između 18 sati i 2 sata ujutro. Kao i druge ljutice, ovoviviparna je vrsta, što znači da ženka nosi svoje mlade u jajetu unutar svoga tijela, a mladunci izlaze iz jaja odmah nakon izlaska iz majčina tijela. Nakon oko dva mjeseca gestacije, ženka rađa do 19 mladunaca, iako – uobičajeno je 7 – 9. Odmah nakon rođenja, majka mladunce napušta, a oni su već otrovni i potpuno spremni za samostalan život.
Ženke postaju spolno zrele s 42 mjeseca starosti, a mužjaci mnogo ranije – već s dvije godine.

NAČIN ŽIVOTA:
Vrsta je aktivna noću. Plijen lovi iz zasjede te stoga mnogo vremena provodi mirno čekajući. Jednom kad plijen naiđe, zelena ljutica izrazito brzo napada.
Osim u sezoni parenja, jedinke žive same.
GRABEŽLJIVCI:
Druge zmije.

ŽIVOTNI VIJEK
u prirodi: 10 – 20 godina
u Zoo vrtu: nema podataka

UGROŽENOST:

ZANIMLJIVOSTI:
Tijekom udvaranja, mužjak i ženka ljutice okreću se jedan prema drugome i izvode razne pokrete – mužjak često prilazi ženki njišući glavu s jedne strane na drugu kako bi zainteresirao ženku.
Ove zmije imaju snažan, prehenzilni rep koji može održati cijelu njihovu težinu dok se kreću s grane na granu.

LITERATURA
Berces, M. and P. Moore 2011. “Atheris squamigera” (On-line), Animal Diversity Web. Accessed April 04, 2020 at https://animaldiversity.org/accounts/Atheris_squamigera/