ZELENA ANAKONDA (Eunectes murinus)

SISTEMATIKA

Razred: Reptilia

Red: Squamata

Porodica: Boidae

 

RASPROSTRANJENOST

Tropsko područje Južne Amerike

 

OPIS

Dužina tijela: 6–10 m

Težina: do 250 kg

Boja tijela je tamno maslinasto-zelena s leđne strane, dok s trbušne strane prelazi prema žutoj. Koža je prekrivena okruglim smeđim mrljama obrubljenim crnom bojom.

 

STANIŠTE

Močvare i vode stajaćice tropskih kišnih šuma te otvorena staništa.

 

PREHRANA

U prirodi: riba, vodozemci, druge zmije, kajmani, sisavci

U zoo vrtu: štakori sukladno veličini životinje

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezona parenja je tijekom suhe sezone, najčešće od veljače do svibnja. Udvaranje i parenje se odvija u vodi i to tako da se mužjaci okupljaju oko jedne veće ženke koja ih je privukla svojim feromonima. Ponekad bude i do 12 mužjaka omotanih oko jedne ženke. Ovako omotani mogu provesti i do mjesec dana. Nakon parenja može pojesti jednog ili više mužjaka i na taj se način priprema na razdoblje gravidnosti. Ženka je gravidna 6mjeseci, nakon čega rađa 20–40 živih mladih. Mladi mogu biti dugi 60–80 centimetara pri rođenju. Spolnu zrelost dostižu s oko 6godina.

 

NAČIN ŽIVOTA

Veći dio života provodi u plitkim vodama s gustom vegetacijom gdje se može neprimjetno kretati. Sposobna je postići velike brzine i na površini vode i ispod nje, doduše na kopnu djeluje trapavo zbog svoje veličine. Lovi po mraku i to tako da čeka sakrivena u vodi. Izvan vode joj je samo njuška. Kada životinja dođe piti zmija je zgrabi i omota se oko nje tako da je uguši ili utopi. Ako lovi na kopnu, čini to tako da visi s grane i hvata plijen odozgo. Pošto im treba dugo da probave hranu dosta dugo nakon hranjenja miruju. Uglavnom se sunčaju samo uz obalu.

 

GRABEŽLJIVCI

Kajmani, jaguari

 

ŽIVOTNI VIJEK

U divljini: oko 10 godina

U zoo vrtu: 32 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: NE – vrsta nije procjenjena

 

ZANIMLJIVOSTI

Ženke su najčešće veće od mužjaka. Zelena anakonda je sa svojih 250 kilograma najteža zmija na svijetu. Najčešće gutaju plijen tako da prvo progutaju glavu jer im tada udovi plijena ne zapinju. Mogu bez hrane tjednima, a ponekad i mjesecima.

 

LITERATURA

http://www.eol.org/pages/794660

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/information/Eunectes_murinus.html  

http://www.reptarium.cz/en/search/Eunectes-murinus   

Jelovnik zoološkog vrta