[18+] Ožujsko pivo pokrenulo je veliku kampanju Zakonom Zaštićene kojom se pomaže zaštita četiri ugrožene vrste životinja – vuka, risa, dupina i bjeloglavog supa. Za projekte zaštite tih životinja od svake se prodane limenke piva iz posebne serije izdvaja 50 lipa.

Žujom sa slikom vuka podupire se uređenje naše nove nastambe za vukove. Ambasador vuka je kapetan Košarkaškog kluba Cibona Marin Rozić, a brigu za ostale ugrožene životinje potiču nogometni reprezentativci Domagoj Vida, Andrej Kramarić i Dominik Livaković.

„Žuja se uvijek bavi aktualnim pitanjima, a ovoga puta nam je želja bila osvijestiti širu javnost o zaštićenim životinjama u Hrvatskoj i zajedničkim snagama pridonijeti njihovom opstanku. Kroz istraživanje ove tematike prepoznali smo upravo ove četiri životinje kao one kojima je pomoć u ovom trenu najpotrebnija. Iz tog razloga, dizajnirali smo posebnu seriju limenki, a pokrenuli smo i web stranicu na kojoj će se potrošači moći više informirati o važnosti i specifičnostima zaštićenih životinjskih vrsta te u realnom vremenu vidjeti kako se prikupljaju donacije. Zadali smo si ambiciozan cilj, a to je da skupimo više od 600.000 kn koji će biti uplaćen udrugama za projekte koje su upravo udruge nominirale kao najbitnije za naše zaštićene životinje. Osim toga, naš Klub volontera će se također aktivno uključiti u kampanju i odraditi volonterske akcije za svaku udrugu“, naglasio je Ivan Šuvar, direktor marketinga i izvrsnosti brendova Zagrebačke pivovare, a posebno zahvalio i glumcima Reneu Bitorajcu, Goranu Bogdanu i Goranu Navojecu, Žujinim ambasadorima koji su se odrekli honorara u korist kampanje.

Ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok na njezinu je predstavljanju istaknuo kako se ona naslanja na misiju Vrta – edukaciju građana o važnosti očuvanja životinjskog svijeta.

„U čak 83 posto slučajeva uzrok smrti vukova je čovjek. Vukove ugrožavaju promet, uništavanje staništa i krivolov. Opstanak vuka u hrvatskim šumama u našim je rukama! Vukovi su iznimno važni za održavanje ravnoteže ekološkog sustava u kojem obitavaju. Bez vuka taj bi se sustav urušio, tj. nepovoljno bi utjecao na druge životinjske vrste”, istaknuo je Skok.

Vukovi iz Zoološkog vrta predstavljaju svoje rođake u divljini. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi između 140 i 210 jedinki.