ŽAKO (Psittacus erithacus)

SISTEMATIKA
Razred:PTICE (Aves)
Red: PAPIGAŠICE(Psittaciformes)
Porodica: PAPIGE (Psittacidae)

RASPROSTRANJENOST
Zapadna i centralna Afrika

OPIS
Duljina tijela: 33 cm
Raspon krila: 46-52 cm
Težina: 407 g
Perje je obojeno različitim nijansama sive boje, svako pero je obrubljeno bijelom bojom što ostavlja dojam čipke. Imaju prepoznatljiv crveni rep i imaju čvrste crne kljunove. Na licu imaju gole, bijele mrlje (unutar kojih su oči).

STANIŠTE
Nizinske šume, ribovi šuma, mangrove, šumske savane, obradive površine, vrtovi

PREHRANA
U prirodi: kukci, sjemenke, lišće, cvijeće, voće, orašasti plodovi
U zoo vrtu: miks sjemenski za velike papige, voće, klijano sjemenje, povrće

RAZMNOŽAVANJE
Vrlo su društvene ptice i u vrijeme sezone parenja se skupljaju u labave kolonije gdje svaki par zauzima svoje stablo. Par se odabire pažljivo i stvaraju doživotnu monogamnu vezu. Udvarati se počinju letovima oko gnijezda. Mužjaci ženki donose hranu i dok ona spava u gnijezdu oni stražare uz gnijezdo.
Sezona parenja ovisi o lokalitetu, ali podudara se sa sušnom sezonom. Mlade imaju jednom do dva puta godišnje. Ženka polaže 3-5 jaja u intervalima od 2-5 dana. Ženka inkubira jaja, a za to vrijeme je mužjak hrani. Inkubacija traje 30 dana. Mladi iz gnijezda izlaze nakon 12 tjedana i oba roditelja vode brigu o mladima sve dok ne postanu neovisni. Mladi mogu s roditeljima ostati i nekoliko godina. Spolno zreli postaju u dobi od 3 do 5 godina.

NAČIN ŽIVOTA
Vrlo su sramežljive ptice i ne dopuštaju ljudima da im se približe. Vrlo su društvene i gnijezde se u velikim skupinama, ali svaka obiteljska grupa zauzima svoje stablo za gniježđenje. Jata su im vrlo bučna i glasna, pogotovo ujutro i uvečer tijekom leta. Njihova jata se sastoje samo od njihove vrste, što nije slučaj kod ostalih vrsta papiga koje često lete u miješanim jatima. Tijekom dana se skupljaju u manja jata i odlaze u potragu za hranom na velike udaljenosti.

GRABEŽLJIVCI
Sokoli, orlovi, majmuni

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: oko 23 godine
U zoo vrtu: do 60 godina

UGROŽENOST
IUCN: VU – osjetljiva vrsta

ZANIMLJIVOSTI
Vrlo su inteligentna vrsta i najpoznatiji su imitatori ljudskog govora među papigama.

LITERATURA
http://www.iucnredlist.org/details/139462673/0
http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Psittacus_erithacus/