ŽAKO (Psittacus erithacus)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: PAPIGAŠICE (Psittaciformes)
Porodica: PAPIGE (Psittacidae)

RASPROSTRANJENOST
Zapadna i središnja Afrika.

OPIS

Dužina: 33 cm.
Težina: 407 g.

Raspon krila: 46 – 52 cm.

Perje je obojeno različitim nijansama sive boje, a svako pero je obrubljeno bijelom bojom što ostavlja dojam čipke. Imaju prepoznatljiv crveni rep i čvrsti crni kljun. Na licu imaju gola bijela područja (oko očiju).

STANIŠTE
Nizinske šume, rubovi šuma, mangrove, šumske savane, obradive površine, vrtovi.

PREHRANA
U prirodi: kukci, sjemenke, lišće, cvijeće, plodovi, orašasti plodovi.
U zoo vrtu: miks sjemenski za velike papige, voće, klijanci, povrće.

RAZMNOŽAVANJE
Vrlo su društvene ptice i u vrijeme sezone parenja se skupljaju u kolonije gdje svaki par zauzima svoje stablo. Partneri se pažljivo odabiru i stvaraju doživotnu monogamnu vezu. Udvarati se počinju letovima oko gnijezda. Mužjaci ženkama donose hranu, a dok ženka spava u gnijezdu, mužjak stražari uz gnijezdo.
Sezona parenja ovisi o lokalitetu, ali podudara se sa sušnom sezonom. Mlade imaju jednom do dva puta godišnje. Ženka polaže 3 – 5 jaja u intervalima od 2 – 5 dana. Ženka inkubira jaja, a za to vrijeme je mužjak hrani. Inkubacija traje 30 dana. Oba roditelja vode brigu o ptićima sve dok ne postanu neovisni, a mladi iz gnijezda izlaze nakon 12 tjedana. Mladi mogu s roditeljima ostati i nekoliko godina. Spolno zreli postaju u dobi od 3 do 5 godina.

NAČIN ŽIVOTA
Vrlo su sramežljive ptice i ne dopuštaju ljudima da im se približe. Vrlo su društvene i gnijezde se u velikim skupinama, ali svaka obiteljska grupa zauzima svoje stablo za gniježđenje. Jata su im vrlo bučna i glasna, pogotovo ujutro i uvečer te tijekom leta. Njihova jata se sastoje samo od njihove vrste, što nije slučaj kod ostalih vrsta papiga koje često lete u miješanim jatima. Tijekom dana se skupljaju u manja jata i odlaze u potragu za hranom na velike udaljenosti.

GRABEŽLJIVCI
Sokolovi, orlovi, majmuni.

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: oko 23 godine.
U zoo vrtu: do 60 godina.

UGROŽENOST
IUCN: EN – ugrožena vrsta.

ZANIMLJIVOSTI
Vrlo su inteligentna vrsta i najpoznatiji su imitatori ljudskog govora među papigama.

LITERATURA
http://www.iucnredlist.org/details/139462673/0
http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Psittacus_erithacus/