Najmlađi član zagrebačke obitelji kalifornijskih morskih lavova zvat će se Majstor Edi. Objavili su to zagrebački obrtnici u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Više od dvjesto građana putem društvenih mreža dalo je svoje prijedloge za ime morskog lavića, a najviše njih, čak četvrtina, predložilo je ime Edi. Tim se imenom gaji sjećanje na Edith, majku morskog lavića. Ona je ljetos uginula dva tjedna nakon što je na svijet donijela žensko mladunče. Ono je borbu za život izgubilo dvanaest dana kasnije na veliku žalost djelatnika Vrta koji su uz njega bili danonoćno.

„Obitelj morskih lavova potiče nas da u budućnost gledamo s optimizmom! Ova je godina mnoge razdvojila od najdražih, no i nakon najvećih tragedija moramo pronaći snagu za podizanje. Lekciju o tome gledamo u obitelji morskih lavova gdje je samohrani otac Zagi ljetos preuzeo brigu o svojim mladuncima – morskoj lavici Luce i mališanu koji sada dobiva ime“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Zagijevi mladunci dane provode u plivanju, ronjenju i igri, a otac ih najčešće brižno nadgleda s ruba bazena ili iz unutarnje nastambe.

„Uvažena je ideja građana da se morski lavić zove Edi, a mi smo kao obrtnici ispred imena dodali riječ „Majstor“. Tako je kalifornijski morski lav postao Majstor Edi! Uvjereni smo da ćemo u budućnosti nastaviti razvijati suradnju između obrtnika i Zoološkog vrta”, rekao je dr. sc. Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Pokroviteljstvo nad morskim lavovima Komora je preuzela s Udruženjem obrtnika grada Zagreba.

Predsjednik Udruženja Antun Trojnar kazao je da je suradnja zagrebačkih obrtnika i Vrta počela uoči 85. Zlatne igle. Posjetitelji Polarnog adventa u Divljem srcu grada rad zagrebačkih obrtnika mogu upoznati na Zebrinu trgu i u suvenirnici Baobab.

U Zoološkom vrtu nije bilo svečano samo kraj bazena morskih lavova. Na Štefanje se životinjama u Vrtu tradicionalno dijele darovi. Posebno zapakirane poslastice obradovale su, među ostalima, afričke lavove, mravojede, crvene pande i stanovnike Dječjeg zoo vrta.

Zoološki vrt grada Zagreba do 17. siječnja 2021. godine svakodnevno radi od 9 do 20 sati. Jedino je na Staru godinu otvoren od 9 do 16 sati.

Ulaz u Vrt je slobodan do kraja Polarnog adventa za medicinske djelatnike i djecu.