Žablji će se dan u Zoološkom vrtu Grada Zagreba obilježiti u subotu 1. travnja 2023. godine. Edukativni program posjetitelje očekuje od 11 do 17 sati.

U Žabljem laboratoriju edukatori će ih upoznati sa životnim ciklusom vodozemaca, njihovom važnošću za okoliš te razlozima njihove ugroženosti. Djeca će se moći uključiti i u edukativne igre te radionicu origamija gdje će izrađivati žabice od papira.

Posjetitelje će se poticati da upoznaju bogati svijet vodozemaca – od čovječje ribice preko iberijskog vodenjaka do čileanske gubavice.

Vodozemci imaju važno mjesto u ekosustavu – indikator su onečišćenja okoliša i doprinose očuvanju zdravlja drugih životinja i ljudi. Više od trećine vodozemaca je ugroženo. Vodozemci gube staništa zbog klimatskih promjena, zagađenja voda, dolaska invazivnih vrsta životinja te razvoja poljoprivrede i gradova. Broj im se smanjuje i zbog zaraznih bolesti. Kako bi pridonijeti očuvanju vodozemaca, ljudima se preporučuje izbjegavanje pesticida, oprezna vožnja automobilima kroz područja u kojima vodozemci žive, sadnja autohtonih biljki u dvorištima, štednja vode te razvrstavanje otpada. Posebno su dobrodošle akcije čišćenja potoka, rijeka, močvara i drugih staništa vodozemaca.