Žablji će se dan u Zoološkom vrtu Grada Zagreba obilježiti u subotu 13. travnja 2024. godine. Edukativni program posjetitelje očekuje od 10 do 16 sati.

Tajne iz svijeta vodozemaca – naziv je edukativnog kutka u kojem će posjetitelji kroz razne igre moći upoznati život vodozemaca. Otkrit će kako se vodozemci razvijaju i čime se hrane, ali i kako su nastali.

Ispred Tropske kuće govorit će se o tome zašto su vodozemci važni te što ih sve ugrožava. Te životinje imaju važnu ulogu u prirodi milijunima godina, a najveće im je probleme donio čovjek. Ljudi, naime, uništavaju njihova staništa. Močvare isušuju radi poljoprivrede i gradnje, vodu zagađuju, a okoliš truju raznim insekticidima, pesticidima i umjetnim gnojivima. Vodozemce ugrožavaju i prekomjernim izlovom. Zoolozi ističu kako je izuzetno važno da ljudi osvijeste na koje načine ugrožavaju vodozemce, te da ih zaštite.

U Vivariju Zoološkog vrta Grada Zagreba posjetitelji mogu vidjeti razne vodozemce koji žive u Hrvatskoj, ali i rijetke vrste iz ostatka svijeta. Posebno su zanimljivi aksoloti koji žive u slatkim vodama Meksika. Oni trajno zadržavaju škrge i repne peraje, a spolno zreli postaju već kao ličinke. U njihovoj blizini u paviljonu su smješteni daždevnjaci i vodenjaci. Djeca redovito zastaju i kraj terarija gubavice, žabe zdepasta, naduta tijela i hrapave bradavičaste kože. Najmlađi posjetitelji Zoološkog vrta u kreativnoj će radionici moći izrađivati suvenire s motivima žabe. Na poligonu će skakućući utvrditi znanje o razvoju žabe – od jaja preko punoglavca do odrasle jedinke.