Zoološki vrt grada slavi 94. rođendan!

Među čestitarima su bili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, rokeri iz Grette te hrvatski sudionici projekta LIFE Lynx. Bila je to prigoda i za najavu svega na čemu se radi kako bi Vrt stoti rođendan dočekao u najboljem izdanju.

„U suradnji s Parkom Maksimir nastavljamo modernizaciju. U sklopu projekta Prozori u prirodu obnavljaju se maksimirska jezera. Uskoro kreću radovi na novoj nastambi za vukove, a nakon toga na red dolaze one za risa, medvjeda i dabra. Paralelno projektiramo nastambu za žirafe. Početak njezine gradnje ovisi o završetku nastambe za vukove te prilaznih cesta“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako Vrt spada među zaštitne znakove Zagreba.

„Godina mu je devedeset i četiri, ali jači je nego ikada! Ovdje se djeca susreću sa životinjama, uče o njima i njihovoj zaštiti. Nije isto učiti o životinjama putem televizije i uživo. U ovome drugome je Zoološki vrt nezamjenjiv. Zbog toga je u proteklih pet, šest godina u Zoološki vrt uloženo oko 60 milijuna kuna, dijelom vlastitih, a dijelom sredstava EU fondova. Nakon izgradnje nastambe za vukove konačno slijedi povratak žirafe u Zoološki vrt“, kazao je gradonačelnik Bandić.

Poseban naglasak u edukaciji Vrt stavlja na životinje ugrožene u Hrvatskoj. Zbog toga su se posjetitelji u povodu Međunarodnog dana risa upoznavali s projektom LIFE Lynx.

„Naša je populacija risa nastala od šest jedinki koje su u Sloveniju i Hrvatsku naseljene 1973. godine. To znači da nam se već 46 godina razmnožavaju potomci istih šest životinja. Zbog toga je došlo do parenja u srodstvu koje ugrožava nastavak naše populacije. Jedino rješenje da nam risovi opstanu, je uvoz životinja iz velike i zdrave populacije, konkretno one iz Rumunjske i Slovačke. Nedavno smo dovezli dvije životinje – risa Dorua koji je pušten u Hrvatskoj i risa Gorua koji je pušten u Sloveniji. Nadamo se da će oni sljedeće sezone imati mlade s našim ženkama“, kazala je Magda Sindičić, docentica na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i koordinatorica projekta LIFE Lynx u Hrvatskoj. U sklopu tog projekta u sljedećih će se pet godina doseliti još dvanaest risova iz Rumunjske i Slovačke.

U hrvatskim šumama trenutačno ih živi između 40 i 60. Uz djelatnike Veterinarskog fakulteta i Zoološkog vrta u podučavanje djece o risovima uključili su se i članovi udruge Biom i WWF-a.

Da rođendan Vrta ne prođe bez pjesme, pobrinuo se zagrebački rock kvartet Gretta. Popularni bend koji slavi 15 godina djelovanja i izlazak kompilacije najvećih hitova, u Zoološkom je vrtu snimio i spot za singl Superstar.

„Spot će sigurno biti odličan! Oduševili su nas kooperativnost djelatnika Vrta, velika posjećenost našeg koncerta i lijepo vrijeme“, kazao je Tomislav Čubek Čubi, pjevač grupe Gretta.

Damir Skok istaknuo je kako Zoološki vrt grada Zagreba sustavno surađuje sa znanstvenicima, ali je otvoren i za suradnje s glazbenicima i sportašima. Naime, želja je Vrta poruku o važnosti zaštite životinjskog svijeta prenijeti do što šireg kruga ljudi.

Suvremena zadaća Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba je briga o životinjama, ali i odnosu ljudi prema životinjama. Naslanjajući se na to, za drugu je polovinu mjeseca u Dumovcu najavljeno otvorenje Spomengaja, groblja za kućne ljubimce.