VELIKA UŠARA (Bubo bubo)

SISTEMATIKA

Razred: Aves

 Red: Strigiformes

 Porodica: Strigidae

 

RASPROSTRANJENOST

Europa i Azija

 

OPIS

Dužina tijela: 60-75 cm

Težina tijela: 1500 – 2800 g mužjak, 1750 – 4200 g ženka

Raspon krila: 160 – 188 cm

 

STANIŠTE

Nedostupna područja kao što su stjenovita staništa sa spiljama i klancima, otvoreni tip šuma, tajge, pošumljene stepe, riječne doline.

 

PREHRANA

U prirodi: sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe i beskralješnjaci.

U zoo vrtu: pilići, miševi, meso

 

RAZMNOŽAVANJE

Velike ušare su monogamne ptice koje se gnijezde pojedinačno u parovima na rubovima litica, ulazima u spilje, u tlu na nagibima, u tajgi ili u starim gnijezdima drugih ptica. Isto gnijezdo upotrebljavaju nekoliko godina za redom. Ženka polaže u nj dva do četiri jaja i inkubira ih 34 – 36 dana. Mužjak je za to vrijeme zadužen za hranu. Nakon tri tjedna mladi se sami hrane unutar gnijezda, a s pet tjedana po prvi put izlaze iz gnijezda. Sa sedam tjedana mogu letjeti, a s 20 – 24 tjedana su neovisni o roditeljima. Prvi put se pare s dvije ili tri godine.

 

NAČIN ŽIVOTA

Primarno su noćne ptice i lovit će po danu samo kad ima uistinu malo plijena na području. Plijen love aktivno, leteći blizu tla ili krošnji. Tijekom dana najčešće miruju visoko na drveću, a aktivne postaju sa sumrakom. Vode usamljen život i sparuju se samo za sezone parenja. Van sezone žestoko brane svoj teritorij od drugih sova, a tolerirat će preklapanje teritorija samo ako je oskudica hrane. Također samo u tom slučaju će i napustiti svoj teritorij.

 

GRABEŽLJIVCI

Odrasle jedinke su na vrhu hranidbenog lanca pa nemaju prirodnih neprijatelja

 

ŽIVOTNI VIJEK

U divljini: više od 21 godinu

U zoo vrtu: do 60 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Postoji kanibalizam unutar gnijezda, gdje su najslabiji ptići pojedeni od strane roditelja ili drugih mladih.

 

LITERATURA

del Hoyo, J., Elliott, A., Sargathal, J. (1999): Handbook of the Birds of the World, Vol. 5, Lynx Edicions, Barcelona

https://animaldiversity.org/accounts/Bubo_bubo/

https://www.iucnredlist.org/species/22688927/113569670