VELIKA BIJELA ČAPLJA (Ardea alba)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: RODARICE (Ciconiiformes)
Porodica: ČAPLJE (Ardeidae)

RASPROSTRANJENOST
Europa, Azija, Afrika

OPIS
Visina: 80-104 cm
Raspon krila: 131-170 cm
Težina: 700-1500 g
Boja perja im je bijela, kljun je žut, noge i stopala su crna. Nema razlike između ženki i mužjaka.

STANIŠTE
Močvarna staništa, estuariji rijeka, riječna područja

PREHRANA
U prirodi: ribe, žabe, mali sisavci, gmazovi, kukci
U ZOO vrtu : miševi, riba

RAZMNOŽAVANJE
Monogamne su i isti par živi zajedno cijeli život. Jednom godišnje imaju leglo od 1-6 jaja. Inkubacija traje 24-26 dana i u inkubaciji sudjeluju oba roditelja, kao i u brizi mladih. Nakon 21 dana, ptići napuštaju gnijezdo.

NAČIN ŽIVOTA
Mogu živjeti pojedinačno, u kolonijama, ali često gnijezde i s drugim vrstama ptica močvarica. Za razliku od drugih vrsta ptica koje svoj plijen love prikriveno, ova vrsta se ne skriva i često znaju loviti i u jatu. Znaju biti vrlo agresivne čak i mlade ptice napadaju slabije sestre i braću.

GRABEŽLJIVCI
Odrasle ptice nemaju predatore, ali ptići stradavaju od sove, kojota i rakuna.

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: do 23 godine
U zoo vrtu: do 23 godine

UGROŽENOST
IUCN: NE – vrsta nije procjenjena

ZANIMLJIVOSTI
Kao i ostale čaplje, i ova vrsta u letu ima vrat savijen u obliku slova „S“.

LITERATURA
http://genomics.senescence.info/species/
http://www.nzbirds.com/birds/kotuku.html