Pčele su nezamjenjive!

Ta je poruka odaslana s edukativno-zabavnog programa koji je u Zoološkom vrtu Grada Zagreba organiziran u povodu Svjetskog dana pčela.

„Jedna od zadaća suvremenih zooloških vrtova je rad na očuvanju biološke raznolikosti, a upravo su tu pčele izuzetno važne. Pčelinjak smješten na našem Labuđem otoku dar je Republike Slovenije. Iznimno nam je drago da je pun meda i da ćemo prve teglice tog meda moći podijeliti ljudima koji su nam pčelinjak darovali“, kazao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Na utemeljenje Svjetskog dana pčela Ujedinjene je narode potaknula Slovenija. Zahvaljujući tome Svjetski se dan pčela od 2018. godine obilježava 20. svibnja, na rođendan slovenskog pčelara Antona Janše, pionira modernog pčelarstva.

„Košnica bez sadržaja samo je drvo. Ono što ona krije u sebi, mnogo je važnije. U ovoj su košnici sada pčele zahvaljujući kojima posjetitelji Zoološkog vrta mogu mnogo naučiti o važnosti oprašivača i pčelarstava za nas, naše zdravlje i našu hranu. Osvješćujući to, a izloženi klimatskim promjenima trebamo pokušati mijenjati svoj stil života što je bitno za našu budućnost“, istaknuo je Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Pčele, slažu se hrvatski i slovenski pčelari, ne poznaju granice što i pčelare dviju susjednih zemalja potiče na jačanje suradnje.

„Med i pčelare možemo uvesti, ali pčele ne. Trebamo se potruditi zadržati ih u našem ekosustavu kako bi radile svoj koristan posao. Pčela oprašuje biljke i jedini je kukac proizvođač hrane na našem planetu“, naglasio je Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Članovi tog saveza i djelatnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu posjetitelje Zoološkog vrta upoznavali su s pčelarskom opremom i proizvodnjom meda.

Djeca su sudjelovala u edukativnim i kreativnim radionicama te kušala razne vrste meda.