Uoči finalne utakmice prvenstva Hrvatske koju u nedjelju igraju protiv dubrovačkog Juga, igrači Hrvatskog akademskog vaterpolskog kluba Mladost posjetili su Zoološki vrt grada Zagreba. Za životinje koje jednako koliko i oni vole igru loptom u bazenu, ponijeli su posebne darove.

Obitelji morskih lavova darovali su četiri lopte za vaterpolo s kojima su igrali u pobjedničkoj utakmici finala Regionalne vaterpolo lige.

„Uz ove lopte gajimo predivne uspomene i željeli smo s njima učiniti nešto posebno. Veseli nas nastavak igre njima u Maksimiru. Pamtit ćemo ovaj posjet i dobacivanje lopti morskim lavovima“, kazao je kapetan Mladosti Ivan Marcelić, a Lovre Miloš je dodao: „Ovo su divne, tople i pametne životinje. Kao sportaši vezani uz vodu i more zajedno s morskim lavovima javnosti želimo odaslati poruku o važnosti očuvanja mora, pogotovo od onečišćenja plastikom. Morski lavovi jedna su od mnogobrojnih vrsta životinja koje svakodnevno umiru zbog plastike koja pliva morem.“

Novo prijateljstvo s morskim lavovima sklopili su i vaterpolisti Luka Bajić i Franko Lazić.

„Hvala vaterpolistima Mladosti na daru našim morskim lavovima i potpori obilježavanju Svjetskog dana biološke raznolikosti. Taj ćemo dan u Vrtu edukativnim programom obilježiti u nedjelju – isti dan kada se Mladost bori za naslov prvaka Hrvatske. Mi ćemo reći: „Neka pobijedi bolji“, ali čini mi se da naši morski lavovi ne kriju tko im je favorit“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Obitelj zagrebačkih morskih lavova ima tri člana. Tata Zagi i mama Edith brižni su roditelji male Luce, morske lavice koja će uskoro proslaviti drugi rođendan.

O njima se u Zoološkom vrtu grada Zagreba brine cijeli tim ljudi – od veterinara do timaritelja. Kako je riječ o inteligentnim životinjama koje vole igre, dobrodošli su im sadržaji kojima im se obogaćuje životni prostor. Lopte im pritom pružaju neograničene mogućnosti za veselo dobacivanje, plivanje i ronjenje.

U prirodi kalifornijski morski lavovi žive duž zapadne obale Sjeverne Amerike, uz otočje Galapagos i u južnom dijelu Japanskog mora. Hrane se ribama i mekušcima nekoliko puta na dan.

Morski lavovi iz Zagreba pripadnici su podvrste Zalophus californianus ssp. californianus koja u prirodi nije ugrožena, no koja je u zoološkim vrtovima uključena u Europski uzgojni program.

Riječ je o veličanstvenim morskim sisavcima, a posjetitelji Vrta više o njima mogu doznati tijekom javnih hranjenja te programa Timaritelji pričaju.