UGRC GOLEMI (Trochus niloticus)

SISTEMATIKA

Koljeno: MEKUŠCI (Mollusca)

Razred: PUŽEVI (Gastropoda)

Red: Trochida

Porodica: ZVRKOVI (Trochidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Indo-pacifik: Madagaskar, Šri Lanka, Andamanski i Nikobarski otoci, istočni dio Francuske Polinezije, sjeverni i južni dio Japana i Havaja, južno dio Australije.

 

OPIS

Najveća je vrsta u porodici zvrkova, morskih puževa prednjo-škržnjaka. Kućica im je čunjasta, živih boja, u prosjeku duga do 15 cm.

 

STANIŠTE

Koraljni grebeni u vodama Indo-Pacifičke regije, do dubine od 10 metara.

 

PREHRANA

U prirodi: nitaste alge.

U zoo vrtu: alge.

 

RAZMNOŽAVANJE

Razdvojena su spola i slabo su pokretni. Gonohoristi su – jednospolni organizmi koji stvaraju jednu vrstu spolnih ćelija – muške ili ženske gamete. Razmnožavati se mogu nakon dvije godine starosti, kad im je baza kućice promjera između 50 – 70 mm. Mriještenje se događa tijekom cijele godine u toplijim područjima i tijekom toplijih mjeseci u hladnijim područjima. Okupljaju se tijekom noći na tzv. noćna mrjestilišta i mrijeste 1 – 2 dana. Oplodnja je vanjska. Za vrijeme mrijesta, ženke otpuštaju više od milijun jajašca koja se oplođuju spermom koju ispuštaju mužjaci. Iz jaja se razvija ličinka trohofora koja prelazi u stanje veliger ličinke. Tek tada se razvija puž kojem su potrebne dvije godine da bi spolno sazrio.

 

GRABEŽLJIVCI

Čovjek uslijed prekomjernog lova.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 15 godina.

U zoo vrtu: nema podataka.

 

UGROŽENOST

IUCN: NE – vrsta nije procijenjivana.

U Japanu je zbog prekomjerne eksploatacije zakonom zaštićena vrsta.

 

 ZANIMLJIVOSTI

To je ekonomski najvažnija vrsta puževa u tropskom zapadnom Tihom oceanu. Vrsta je važna sastavnica tradicionalne prehrane, ali je i bitna izvozna sirovina koja se koristi kao glavni materijal za izradu gumbi i nakita.

 

LITERATURA

https://www.sealifebase.ca/summary/Trochus-niloticus.html