UGRC GOLEMI (Trochus niloticus)

SISTEMATIKA

Koljeno: MEKUŠCI (Mollusca)

Razred: PUŽEVI (Gastropoda)

Porodica: ZVRKOVI (Trochidae )

 

RASPROSTRANJENOST
Indo-pacifik: Madagaskar, Šri Lanka, Andamanski i Nikobarski otoci, istočni dio Francuske Polinezije, sjeverni i južni dio Japana i Havaja, južno dio Australije.

 

OPIS

Najveća je vrsta u porodici zvrkova, morskih puževa prednjoškržnjaka.  Kućica im je čunjasta, živih boja, u prosjeku duga do 15 cm.

 

STANIŠTE
Koraljni grebeni u vodama Indo-Pacifičke regije, do dubine od 10 metara.

PREHRANA
U prirodi: hrani se nitastim algama

U Zoo vrtu: alge

 

RAZMNOŽAVANJE
Razdvojena su spola i slabo su pokretni. Gonohoristi su – jednospolni organizmi koji stvaraju jednu vrstu spolnih ćelija – muške ili ženske gamete. Razmnožavati se mogu nakon dvije godine starosti, kad im je baza kućice promjera između 50-70mm. Mriještenje se događa tijekom cijele godine u toplijim područjima i tijekom toplijih mjeseci u hladnijim područjima. Okupljaju se tijekom noći na tzv. noćna mrijestilišta i mrijeste 1-2 dana. Oplodnja je vanjska. Za vrijeme mrijesta, ženke otpuštaju više od milijun jajašca koja se oplođuju spermom koju ispuštaju mužjaci.  Iz jaja se razvija ličinka trohofora koja prelazi u stanje veliger ličinke. Tek tada se razvija puž kojem su potrebne dvije godine da bi spolno sazrio.

 

GRABEŽLJIVCI:

Čovjek uslijed prekomjernog izlova.

 

ŽIVOTNI VIJEK

u prirodi: 15 godina

u Zoo vrtu: nije procjenjeno

 

UGROŽENOST:

IUCN navodi kao NE – nije procijenjena. U Japanu je zbog prekomjerne eksploatacije zakonom zaštićena vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI:

To je ekonomski najvažnija vrsta puževa u tropskom zapadnom Tihom oceanu. Vrsta je važna sastavnica tradicionalne prehrane, ali je i bitna izvozna sirovina koja se koristi kao glavni materijal za izradu gumbi i nakita.

LITERATURA

https://www.sealifebase.ca/summary/Trochus-niloticus.html