Na Dan Australije Zoološki su vrt grada Zagreba posjetile pobjednice Australskog virtualnog izazova. Riječ je o članicama tima Lilly Pillies, učenicama 2.a razreda iz IV. gimnazije u Zagrebu Tei Hruškar, Niki Gudelj, Brigiti Džaji, Magdaleni Zrnić i Dini Zelento. Za svoje su timsko ime izabrale naziv za bobice koje neki znaju i kao australske trešnje.

Djevojke su kao nagradu za pobjedu u izazovu dobile posvojiteljstvo mladog močvarnog valabija u Zoološkom vrtu. Pločica o tome postavljena je na nastambu australskih životinja.

U Australskom virtualnom izazovu koji je organiziralo Veleposlanstvo Australije u Hrvatskoj, sudjelovalo je 115 timova iz cijele zemlje. U tim timovima bilo je čak 758 srednjoškolaca, a na uključivanje u izazov poticali su ih nastavnici – od razrednika do profesora geografije i engleskog jezika.

Australski virtualni izazov održao se u studenom i prosincu prošle godine. Timovi srednjoškolaca koji su smjeli imati između tri i deset članova, zadatke su dobivali na engleskom jeziku i istim su se jezikom služili i pri odgovaranju na njih.

Izazovi su bili  edukativni i zabavni. Neki su bili u obliku zagonetki, a neki su učenike poticali na internetsko istraživanje australskih gradova, povijesti, kulture i geografije.

„Učenici iz svih dijelova Hrvatske oduševili su nas svojim angažmanom, znanjem o Australiji te znanjem engleskog jezika. Timove koji su na kraju zauzeli prva tri mjesta, nagradili smo darovima iz Australije, a posebna nagrada za prvoplasirane je upravo razlog zbog kojeg smo u Zoološkom vrtu danas, posvojenje valabija. Nadamo se da smo ovim Australskim virtualnim izazovom potaknuli hrvatsku mladež na daljnje upoznavanje Australije“, kazao je Daniel Emery, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Australije.

Edukatori Zoološkog vrta učenice IV. gimnazije upoznali su s močvarnim valabijima i emuima, životinjama koje nastanjuju najmanji kontinent na svijetu, a koje se mogu vidjeti i u Zagrebu.

„U izazovu su djevojke pokazale veliko znanje o Australiji, a mi ih potičemo da nastave istraživati njezinu faunu i floru te posvećenost te zemlje očuvanju prirode. Posebno nas veselili slučajnost koju smo otkrili – onu da su djevojke svoju fotografiju kojom su se natjecale u izazovu, snimile ovdje ispred nastambe australskih životinja kamo su sada stigle kao pobjednice“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Drugo mjesto u Australskom virtualnom izazovu dijele Queens in Jeans iz Srednje škole „Ivan Švear“ iz Ivanić-Grada i MIOC2 iz XV. gimnazije u Zagrebu. Na trećem je mjestu ekipa Koalas Osijek iz III. gimnazije u Osijeku. Ekipa s najboljom fotografijom bila je Team 1 – SGDMP iz Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu. Nagradu za najbolje ime dobila je ekipa Wizards of Aus iz Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića iz Dubrovnika.