U subotu 18. lipnja 2022. godine u 11 sati u Zoološkom vrtu Grada Zagreba svečano će biti otvoreni objekti izgrađeni u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“. To su Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Mikrosvijet maksimirske šume i Prikaz vodenih staništa.

Novoizgrađene objekte, vrijedne 15 milijuna kuna, uoči otvorenja za javnost obišao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

 „Radi se o velikom iskoraku za Zoološki vrt. Vjerujem da će građani njime biti zadovoljni, posebno imajući na umu da je uskoro 97. rođendan Vrta. Projekt „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna. Posebno veseli da je dobar dio tog novca, oko 14 milijuna kuna, osigurano iz fondova Europske unije. Nešto manje od dva milijuna kuna su nacionalna sredstava namijenjena za sufinanciranje EU projekata, a 19 milijuna kuna je osigurao Grad Zagreb“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske uz bogat edukativni sadržaj obuhvaća nastambe za crvene vjeverice te hrvatske ptice zlatovrane, pupavce i europske grlice. U toj je cjelini i nastamba za europske smeđe medvjede.

„Drago mi je da naša medvjedica Eta konačno dobiva nastambu kakvu zaslužuje! Ta je nastamba veća od njezine bivše nastambe. Nastamba je prilagođena životu medvjeda izvan prirode, a zahvaljujući kanalu Prvog maksimirskog jezera medvjedica će imati stalni pristup tekućoj vodi“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba, te pozvao građane da u subotu u sklopu proslave 97. rođendana Vrta vide medvjedicu u novom okruženju.

Mikrosvijet maksimirske šume stalni je interaktivni postav koji otkriva oku teže vidljive stanovnike maksimirske šume. Prikaz vodenih staništa objekt je u kojem se nalazi nastamba europskih dabrova.

Projekt „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ vrijedan je 34.916.730,32 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Korisnik sredstava i nositelj projekta je Grad Zagreb, a partneri na projektu su Javna ustanova Maksimir, udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i udruga Vjetar u leđa. Suradnik na projektu je Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Grada Zagreba i Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.