Jedna od osnovnih zadaća Zoološkog vrta grada Zagreba, baš kao i većine suvremenih zooloških vrtova, je zaštita prirode. U tome surađuje s nizom domaćih i stranih ustanova i udruga te međunarodnih udruženja.

Najveći obol Zoološki vrt može dati u projektima zaštite ugroženih vrsta životinja. Naime, djelatnici Vrta imaju bogato znanje i iskustvo vezano uz divlje životinje, a tu su i drugi resursi nužni za brigu o životinjama.

Tako je Zoološki vrt grada Zagreba rado ponudio pomoć projektu LIFE Lynx čiji je cilj zaustaviti izumiranje populacije risa u Dinaridima. To će se postići naseljavanjem četrnaest risova u Hrvatsku i Sloveniju u idućih pet godina. Naime, ovdašnja je populacija malena i izolirana, a parenje među bliskim srodnicama ugrožava njezin opstanak. Jedini spas je naseljavanje novih životinja iz Slovačke i Rumunjske.

U Hrvatsku se naseljavaju četiri risa, a Zoološki vrt grada Zagreba omogućio je prijevoz prvog u novi dom.

Doru, mužjak star četiri godine i mase dvadeset i jedan kilogram, uhvaćen je krajem veljače u subkarpatskim šumama u Rumunjskoj. Dva je mjeseca proveo u karanteni kako bi se osiguralo da u novo stanište ne prenese zarazne bolesti.

„Budući da smo ustanova s velikim iskustvom u prijevozu raznih vrsta životinja i sudjelujemo u nizu projekata zaštite prirode, drago nam je da smo mogli pomoći u prijevozu risa iz Rumunjske“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, na puštanju risa u Nacionalni park Risnjak.

Zbog skrovitog načina života risova znanstvenicima je teško precizno odrediti brojnost populacije, no procjenjuje se da u Hrvatskoj danas živi između 40 i 60 risova, a u Sloveniji samo dvadesetak.

Projekt naseljavanja risa u Hrvatsku provode Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i udruga BIOM uz potporu Nacionalnog parka Risnjak i Javne ustanove Priroda Primorsko-goranske županije.

Uz provoditelje projekta u Hrvatskoj ga financiraju Europska komisija putem LIFE programa, Fond za zaštitu okoliša i energetike, Ured za udruge i Euronatur.