Bujne šume Gorskog kotara skrivaju bogat biljni i životinjski svijet. Svojevrsni kraljevi tog svijeta su tri velike zvijeri – medvjed, vuk i ris po kojem je Risnjak dobio ime. Taj se nacionalni park tijekom vikenda predstavlja u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

 

„Nacionalni park Risnjak nalazi se u samom srcu Gorskog kotara što svakom posjetitelju jamči sklad s iskonskom prirodom. Mir koji nudi izvor rijeke Kupe, vraća nas u povijest i nosi potvrdu ovisnosti čovjeka i prirode. Vrhovi Risnjaka i Snježnika predstavljaju izazov i zahtijevaju naklon svakog tko ih posjeti. Djecu u Crnom Lugu gdje je i Upravna zgrada Parka, u krošnjama jela čeka adrenalinski park, a na samom ulazu dobrodošlica divljih pataka iz jezerca“, kazao je Mario Antolić, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak, na Zebrinu trgu u Zoološkom vrtu gdje se uz informacijsku kućicu Risnjaka nalazi i ona Turističke zajednice Gorski kotar.

Djelatnici Nacionalnog parka i Turističke zajednice Zagrepčanima su pripremili bogat program koji ih upoznaje s florom i faunom njihova kraja, ali i neraskidivoj vezi goranskih ljudi s prirodom.

Promocija u Zoološkom vrtu grada Zagreba dio je aktivnosti Nacionalnog parka Risnjak u povodu njegova dana. Dan Nacionalnog parka Risnjak je 15. rujna, dakle na dan kad je utemeljen 1953. godine. Ove godine Nacionalni park dobiva volonterski centar koji će biti smješten u bivšoj tvornici igračaka u Crnom Lugu.

„Ovdje smo kako bismo Nacionalnom parku Risnjak, ali i drugim nacionalnim parkovima, parkovima prirode te ostalim ustanovama koje se bave zaštitom prirode, pomogli kada im u brizi za divlje životinje zatreba naše specifično veterinarsko znanje, no želimo im biti i poveznica sa Zagrepčanima. Građane želimo poticati da uživo dožive najljepše od hrvatske prirode kako bi tu prirodu još više voljeli i štitili“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

 

Vedran Slijepčević, doktor veterinarske medicine i predavač na Veleučilištu u Karlovcu, održao je atraktivno predavanje o risu, a Mali teatar i Kotar teatar najmlađe su posjetitelje razveselili predstavom „Palac sim, palac tam!“