Novi se par vjeverica prilagođava životu u čakovečkom Perivoju Zrinski. Sedmogodišnji mužjak i ženka prošli su četvrtak (3. listopada) iz Zoološkog vrta grada Zagreba stigli u nastambu za prilagodbu odakle će u park izići za nekoliko mjeseci. Riječ je o iskusnom paru koji iza sebe ima nekoliko legla. U parku se već nalazi mladi mužjak. On je iz nastambe za prilagodbu izašao proljetos.

Sve to dio je projekta Repopulacija obične ili crvene vjeverice na područje Perivoja Zrinski u Čakovcu. U projektu sudjeluju i osnovnoškolci. Oni su, među ostalim, osmislili logotip projekta te tijekom terenske nastave rade na monitoringu vjeverica. Uoči dolaska novog para uredili su im nastambu. Postavili su stelju te vjevericama rasporedili hranu. Dali su im i imena: Ivica i Marica.  

Vjeruje se kako će se vjeverice dobro prilagoditi životu u Perivoju te pridonijeti cilju projekta – ojačavanju populacije crvenih vjeverica u prirodi.

Crvena vjeverica (Sciurus vulgaris) jedina je europska vrsta iz porodice Sciuridae. Prema IUCN-ovom popisu ugroženih vrsta populacija im je u opadanju. Najviše ih ugrožavaju gubitak i fragmentacija staništa, a u nekim dijelovima Europe i siva vjeverica, invazivna vrsta doseljena iz Sjeverne Amerike.

Crvene vjeverice imaju veliku ekološku ulogu u procesu prirodnog pošumljavanja te održavanju prirodne ravnoteže.

Na projektu Repopulacija obične ili crvene vjeverice (Sciurus vulgaris) na područje Perivoja Zrinski u Čakovcu surađuju Grad Čakovec, Zoološki vrt grada Zagreba, Javna ustanova Međimurska priroda, I. osnovna škola Čakovec i tvrtka Cedrus Forest.