TROPASNI PASANAC (Tolypeutes matacus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red:  PASANCI (Cingulata)

Porodica: PASANCI (Dasypodidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Južna Amerika

 

OPIS

Tropasni pasanac je tamno smeđe boje i oklopljen čvrstim oklopom koji je sastavljen od od nekoliko spojenih dijelova. Zbog toga imaju mogućnost sklupčati se u kuglu kada se osjećaju ugroženo. Uši su im okrugle s grubim rubovima, a rep im je kratak i trokutast. Na prednjim nogama imaju 3-4 prsta, ali tropasni pasanac zapravo cijelo vrijeme hoda na stražnjim nogama, dok mu samo vršci prednjih nogu u hodu dodiruju pod.

Dužina tijela:

20-30 cm

Dužina repa:

5-7 cm

Težina:

1,4 –1,6 kg

 

STANIŠTE 

Grmlje, savane, šume.

 

PREHRANA 

U prirodi: insekti, voće, sjemenke, larve, mravi, termiti

U zoo-vrtu: mix od srca, pseće hrane, fobasa, voće, povrće

RAZMNOŽAVANJE 

Tropasni pasanac dostiže spolnu zrelost s 9 do 12 mjeseci. Većina mladunaca se koti od studenog do siječnja i od lipnja do rujna, ali su mladunci primijećeni kroz cijelu godinu što pokazuje da nemaju određenu sezonu parenja. Gravidnost ženke traje 114 dana. Mladunci se rađaju slijepi, ali se od rođenja mogu kretati i skupljati u loptice. Nakon 72 dana mladunci prestaju ovisiti o majci.

 

NAČIN ŽIVOTA 

Južni tropasni pasanac je noćna životinja koje ponekada zna biti aktivna i danju. Žive u malenim jamama i iskopinama koje urede suhim lišćem. Većinski su samotnjaci.

 

GRABEŽLJIVCI 

Čovjek – ova vrsta nema prirodnog neprijatelja osim ljudskog štetnog utjecaja na okoliš i njihov teritorij. Ljudi ih love zbog mesa i oklopa, te ih se preprodaje za kućne ljubimce.

 

ŽIVOTNI VIJEK 

U prirodi : nema zabilježenih podataka

U zoo-vrtu: nema zabilježenih podataka

 

UGROŽENOST 

IUCN: NT – uskoro ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI 

U opasnosti se sklupča u lopticu koja je neprobojna i koju grabežljivci ne mogu otvoriti. U takvom stanju pričeka da grabežljivac izgubi interest, a pasanac odlazi neozlijeđen.

 

 

LITERATURA 

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2018): Handbook of the Mammals of the World Vol. 8. Insectivores, Sloths and Colugos.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

https://www.iucnredlist.org/species/21974/47443233