U nedjelju 3. listopada 2021. godine u Zoološkom vrtu grada Zagreba posjetitelje očekuje zanimljiv program u povodu Svjetskog dana zaštite životinja i Međunarodnog dana timaritelja.

Zainteresirani će od 11 do 15 sati moći doznati mnoštvo zanimljivih informacija o očuvanju životinjskih vrsta i njihovih staništa te tajnama posla timaritelja.

Građani će se moći uključiti u dva vođena obilaska Vrta tijekom kojih će ih timaritelji upoznavati s čišćenjem nastambi, treninzima, obogaćivanju životnog prostora životinja i njihovu uzgoju. Poseban naglasak stavit će na svoju ulogu u očuvanju ugroženih vrsta životinja. Vođene skupine s glavne blagajne kreću u 10.30 i 13.30.

Timaritelji svoj posao smatraju pozivom jer on uključuje mnogo ljubavi prema životinjama, požrtvovanog rada i spremnosti na cjeloživotno obrazovanje. Kako bi timaritelji sustavno mogli raditi na osnovnim funkcijama zooloških vrtova, a to su zaštita i očuvanje životinjskih vrsta,  edukacija javnosti te istraživanje, trebaju pratiti nova saznanja o biologiji i ekologiji vrsta, načinu držanja te osiguravanju dobrobiti za životinje izvan njihovog prirodnog staništa.

Edukativno-zabavni sadržaji vezani uz Svjetski dan zaštite životinja posjetiteljima će na atraktivan način približiti informacije o vezi životinja i njihovih staništa.

Najmlađe očekuju igre Naseljavanje otoka, Od pola do pola, Prilagodbe životinja i Staništa. Kroz igre će upoznati razna staništa – od mora preko šuma i travnjaka do močvara, te doznati kako se uništavanje staništa odražava na životinjske vrste.