TEMMINCKOV TRAGOPAN (Tragopan temminckii)

 

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: KOKOŠKE (Galliformes)
Porodica: JAREBICE, PREPELICE, FAZANI, KOKOŠI (Phasianidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Kina, Indija, Vijetnam.

 

OPIS
Dužina: 58 − 64 cm.

Težina: 0.9 − 1.4 kg.

Boja perja kod mužjaka je narančasto-crvena s biserno sivim točkicama. Prepoznatljivi su po blijedo plavoj boji lica i nastavkom koji visi od brade kao štit preko prsa. Taj je „štit“ po sredini ljubičast s plavim točkicama, dok sa svake strane imaju debele, crvene pruge na istoj plavoj podlozi. Kruna i vrat su uglavnom crni. Na glavi imaju dvije mesnate, svijetlo plave tvorevine. Imaju kratki kljun. Ženke se razlikuju od mužjaka. Boja perja im je crno-smeđe-siva, što im omogućuje bolje prikrivanje u šumskom staništu.

 

STANIŠTE
Mješovite šume.

 

PREHRANA
U prirodi: lišće, pupoljci, trava, sjemenke, kukci.

U zoo vrtu: voće, povrće, proklijale sjemenke i peletirana hrana.

 

RAZMNOŽAVANJE
Sezona parenja počinje u ožujku i traje oko mjesec dana. Mužjaci se udvaraju ženkama tako da napušu „štit“ na prsima i tako što pomiču mesnate izrasline na glavi. Ženku pokušavaju osvojiti i plesom. Nakon što osvoje ženku, zajedničkim snagama izgrade gnijezdo ili preuzmu napušteno gnijezdo drugih ptica. Početkom svibnja ženka polaže 2 − 5 jaja koje ženka inkubira 26 − 28 dana. Mladi se vrlo brzo razvijaju i mogu letjeti već nekoliko dana nakon što se izlegu, ali ženka ipak ostaje s mladima do 6 tjedana, sve dok ne postanu dovoljno spretni da se sami hrane i sklone na sigurno.

 

NAČIN ŽIVOTA
Vrlo su sramežljive ptice koje žive pojedinačno ili u parovima. Za razliku od većine svojih rođaka fazana, ova se vrsta gnijezdi na stablima. Dan provode tražeći hranu.

 

GRABEŽLJIVCI
Nema dostupnih podataka.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: nema dostupnih podataka.

U zoo vrtu: nema dostupnih podataka.

 

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI
Smatraju ga najljepšim fazanom na svijetu.

 

LITERATURA 

McGowan, P.J.K. & Kirwan, G.M. (2019). Temminck’s Tragopan (Tragopan temminckii). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/53479)

https://www.iucnredlist.org/species/22679169/92805480

Jelovnik Zoo vrta