Trenutačno je na Crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN-a) više od 15.200 vrsta životinja. Među njima je 38 vrsta koje su izumrle u prirodi i danas opstaju isključivo zahvaljujući skrbi čovjeka. Dvije od tih vrsta mogu se vidjeti u Zoološkom vrtu grada Zagreba. To su sabljorogi oriks i sokorska gugutka.


Zoološki vrtovi danas su svojevrsne Noine arke. Naime, oni se, među ostalim, bave uzgojem životinja čije vrste spadaju u izumrle u prirodi, kritično ugrožene, ugrožene i osjetljive. Zoološki vrt grada Zagreba sudjeluje u uzgojnim programima (EEP-ima) Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.


Kako izgledaju ti programi, djeca će moći doznati kroz igru na Edukacijskom trgu Zoološkog vrta grada Zagreba u subotu (6. ožujka 2021. godine) od 11 do 15 sati. Sudionici igre okušat će se u ulozi koordinatora EEP programa za crvene pande. Doživjet će kako se pojedinoj crvenoj pandi traži odgovarajući partner u drugim zoološkim vrtovima te kako se organizira prijevoz za jedinke tako vrijedne životinjske vrste.

U blizini će biti postavljen edukativni kutak Sačuvajmo ugrožene vrste. Tamo će građani moći vidjeti različite preparate životinjskih vrsta ugroženih u Hrvatskoj te svijetu. Među tim su preparatima jaje bijele rode, krzno euroazijskog risa, dlaka dvogrbe deve, zub narvala i lubanja čimpanze. Bit će izloženi i preparirani afrički lav te glavata morska kornjača. Pomoću izloženih preparata edukatori će posjetiteljima približiti probleme s kojima se pojedine životinjske vrste susreću, što uzrokuje njihovu ugroženost te što se sve poduzima kako bi se koja vrsta zaštitila.


Zoološki vrt grada Zagreba tradicionalno obilježava Svjetski dan divljih vrsta kako bi građane upoznao s važnošću očuvanja biljnog i životinjskog svijeta.