SVETI IBIS (Treskiornis aethiopicus)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)
Red: RODARICE (Ciconiiformes)
Porodica: IBISI, ŽLIČARKE (Threskiornithidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Autohtoni su u tropskim i suptropskim područjima Afrike i Iraku, a nakon 20. stoljeća uspostavljene su kolonije i u Europi. Prema dostupnim podacima, pojavljuje se u Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Latviji, Litvi, Portugalu i Španjolskoj. Može predstavljati prijetnju za autohtone ptice jer se hrani jajima drugih ptica te istiskuje druge vrste kompeticijom. Zbog toga je vrsta dodana na popis invazivnih stranih vrsta.

 

OPIS
Dužina: 65 − 75 cm.

Raspon krila: 1.12 − 1.24 m.

Težina: 1.5 kg.

 

Lako je prepoznatljiv zbog svoje veličine, tamne glave, debelog i prema dolje zavijenog crnog kljuna te crnih nogu. Boja perja je bijela, dok su rep i rub krila crne boje. Nema izraženog spolnog dimorfizma. Ipak, mužjaci su nešto veći od ženki.
Mladi imaju pernate glave i vratove koji su bijeli s crnim prugama. Rep im je bijel sa smeđim rubovima.

 

STANIŠTE
Naseljavaju širok raspon staništa, iako ih se najviše nalazi uz rijeke, potoke i obale mora.

 

PREHRANA
U prirodi: kukci, rakovi, školjkaši, ribe, žabe i mali sisavci.
U zoo vrtu: plutajuća hrana za ibise, gavuni, beskralješnjaci, babuška.

 

RAZMNOŽAVANJE
U sezoni razmnožavanja formiraju monogamne parove i gnijezde u velikim kolonijama. Sezona parenja se odvija jednom godišnje, u prirodi od ožujka do kolovoza. Gnijezdo gradi ženka s biljnim materijalom koji skupi mužjak. U gnijezdu se može pronaći 2 − 5 jaja, koja inkubiraju oba roditelja 21 − 29 dana. Za mlade se brinu oba roditelja, od kojih je jedan uvijek prisutan u gnijezdu prvih 7 − 10 dana života mladih. Ptići napuštaju gnijezdo kad su stari između 14 i 21 dan i tada formiraju zasebne grupe u blizini kolonija odraslih. Mladi opernate s 35 − 40 dana starosti i koloniju napuštaju s 44 − 48 dana starosti.

 

NAČIN ŽIVOTA
Stvaraju velike kolonije u sezoni parenja. Hrane se na velikim površinama i sezonski migriraju zbog hrane i gnjezdilišta.

 

GRABEŽLJIVCI
Odrasle ptice nemaju predatore zbog svoje veličine koja često obeshrabri neprijatelja. Mlade jedinke (ako ih ne obrane roditelji) i jaja najčešće stradavaju od većih ptica grabljivica.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: oko 20 godina.
U zoo vrtu: do 37 godina.

 

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI

Na području Grada Samobora, u Celinama Samoborskim, početkom veljače 2019. godine prvi puta je u Hrvatskoj zabilježen afrički sveti ibis (Threskiornis aethiopicus).

 

LITERATURA 

Matheu, E., del Hoyo, J., Christie, D.A., Kirwan, G.M. & Garcia, E.F.J. (2019). African Sacred Ibis (Threskiornis aethiopicus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/52753 

Jelovnik Zoo vrta