Svjetski je dan secesije!

U povodu toga u Muzeju za umjetnost i obrt predstavljena je suradnja MUO-a sa Zoološkim vrtom grada Zagreba.

Budući da se ovogodišnji Svjetski dan secesije ima temu Životinje i secesija, u Zoološkom vrtu snimljen je edukativni film koji povezuje dvije ustanove, tj. izloške Muzeja i životinje koje su nadahnule njihov nastanak.

Do 13. lipnja posjetitelji u atriju Muzeja za umjetnost i obrt mogu besplatno razgledati izložbu „ZOO secesija u MUO“ na kojoj su predstavljeni odabrani secesijski predmeti iz zbirki keramike, metala, stakla i tekstila na kojima se javljaju životinjski motivi. Istodobno u Zoološkom vrtu posjetitelji mogu vidjeti prigodnu izložbu na edukativnim panoima na kojima će biti predstavljeni secesijski predmeti s životinjskim motivima iz fundusa MUO-a uz popratne zanimljivosti o životinjama koje možemo naći u Zoološkom vrtu grada Zagreba, a to su bjeloruki gibon, paun, crvenokljuni labud i snježna sova.

Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, na predstavljanju suradnje s MUO-om je istaknuo: „Ovogodišnja tema Dana secesije Životinje i secesija podsjeća na neraskidivu vezu životinjskog svijeta i ljudskog stvaralaštva. Životinjski svijet, od mačaka do egzotičnih divljih životinja, na kraju 19. stoljeća snažno je nadahnjivao umjetnike, arhitekte i obrtnike, a zahvaljujući Muzeju za umjetnost i obrt u njihovim djelima možemo uživati i danas. Bit će nam drago u Zoološkom vrtu grada Zagreba ugostiti izložbu fotografija secesijskih predmeta sa životinjskim motivima iz Muzeja te organizirati secesijom nadahnut popratni program. Ostajemo otvoreni za nove suradnje s MUO-om i drugim kulturnim ustanovama, umjetničkim udrugama i umjetnicima. Mi nastavljamo biti posvećeni istraživanju i zaštiti životinja te edukaciji građana. Nadamo se da će životinjski svijet biti vrelo nadahnuća i našim najmlađim posjetiteljima.“

Program u povodu Svjetskog dana secesije posjetitelje Zoološkog vrta očekuje u nedjelju 13. lipnja.

Muzej za umjetnost i obrt Svjetski dan secesije obilježava u sklopu EU projekta ARTNOUVEAU2.