Risovica Martina ponovo krstari šumama Gorskog kotara! Izuzetno smo sretni zbog toga jer smo sudjelovali u njezinu spašavanju.

„Sretni smo kad svoje znanje i iskustvo možemo ugraditi u spašavanje neke životinje koja će nakon oporavka život nastaviti u divljini. Posebno smo ponosni kad je riječ o ugroženoj životinjskoj vrsti poput risa“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Risa je kraj Zagorja kod Ogulina početkom studenoga prošle godine uočilo nekoliko mještana. Nije uobičajeno da mladi risovi prilaze naseljima, pa je sve ukazivalo na to je mladunče izgubilo majku te da bez ljudske pomoći neće preživjeti. O svemu je obaviješten Interventni tim za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a po njegovoj uputi lovci iz lovačkog društva “Srnjak” Zagorje na sebe su preuzeli odgovoran zadatak – pratiti kretanje risa i dojaviti njegovu lokaciju članu Interventnog tima Vedranu Slijepčeviću.

„Uočili smo lokaciju na koju ris dolazi, te nakon cjelodnevnog hvatanja uspješno obavili zadatak. Životinja je bila vrlo izgladnjela i trebala je hitnu pomoć ljudi. Utvrđeno je da se radi o ženskom mladunčetu u dobi oko šest mjeseci i mase šest kilograma“, kazao je Vedran Slijepčević, član Interventnog tima za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i predavač na Veleučilištu u Karlovcu.

S obzirom da se sve odigralo na Dan svetog Martina, risovica je dobila ime Martina.

Kako bi joj se povećale šanse za preživljavanje, ali i kako se ne bi navikla na blizinu ljudi, risovica je odmah prebačena u posebnu nastambu u Nacionalnom parku Risnjak.

„Noć u kojoj je mala iznemogla Martina uhvaćena, bila je vrlo vlažna, hladna i vjetrovita. Dolazak zime značio je da risovici uz sigurno skrovište trebamo osigurati i dosta kvalitetne hrane. Martina nam je na brizi zahvaljivala na najbolji mogući način – oporavljala se od izgladnjelosti i intenzivno rasla”, ispričao je Vedran Slijepčević.

U koordinaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike o Martini su se nekoliko mjeseci predano brinuli djelatnici Nacionalnog parka Risnjak uz stručnu podršku Zoološkog vrta grada Zagreba i stručnjaka za velike zvijeri.

Početkom veljače procijenjeno je da se risovica može vratiti u prirodu, pa su članovi Interventnog tima za vuka i risa s djelatnicima Zoološkog vrta Martinu uspavali i krenuli je detaljno pregledavati. Odlično se oporavila i težila je 13 kilograma, ali gornji su joj očnjaci bili slomljeni. Vjerojatno zbog gladovanja tijekom intenzivnog rasta nije uspjela razviti dovoljno čvrste očnjake, pa ih je lako slomila. Ti očnjaci risu predstavljaju razliku između života i smrti. Naime, oni se u prirodi pretežno hrane srnama, a očnjaci su im neophodni za lov. Dakle,  sa slomljenim su očnjacima risovi u prirodi osuđeni na smrt od gladi.

Zbog lošega stomatološkog nalaza odgođeno je puštanje risovice u prirodu, a stručni tim koji se o njoj brinuo, našao se pred novim izazovom. Danima su trajale njegove konzultacije s eminentnim stručnjacima s područja veterinarske stomatologije iz Hrvatske i inozemstva kako bi se pronašao način da se risovici pomogne. I pronađen je.

Martina je dovezena u Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon temeljitog stomatološkog pregleda te detaljnih rendgenskih snimki s dentalnim rendgenom osmišljen je plan liječenja.

Po prvi je put u Hrvatskoj na risu izveden zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te ojačanja i rekonstrukcije očnjaka. Složeni zahvat trajao je gotovo deset sati, a iza njega je požrtvovano stajao kirurško-stomatološki tim Mirta Vučković dr. med. vet. i Andro Stipetić dr. dent. med. Potreban stomatološki materijal i instrumentarij  te plan terapije osigurala im je Ordinacija dentalne medicine Stipetić.

Od zahvata se Martina brzo oporavila u svojoj nastambi i prije tri je tjedna puštena u prirodu. Zahvaljujući telemetrijskoj ogrlici istraživači kontinuirano prate njezino kretanje, prehranu i zdravlje. Ako zatreba, spremni su uskočiti. Na sreću, trenutačno je to nepotrebno.

Martina se u prva tri tjedna slobode kretala oko Nacionalnog parka Risnjak i hranila ostacima jednog uginulog jelena kojeg je pronašla. U blizini su postavljene fotozamke zahvaljujući kojima se može vidjeti da risovica u prirodi blista. Zasad vjerojatno lovi uglavnom manji plijen poput ptica, glodavaca i malih zvijeri jer joj za onaj krupniji poput srna ipak još treba malo iskustva. I to će lako steći. Dobrog je zdravlja i uskoro će proslaviti prvi rođendan.

Prema posljednjim podacima s ogrlice, Martina posljednjih dana boravi u Sloveniji, a o tome su odmah obaviješteni i slovenski istraživači risova s kojima naši istraživači usko surađuju.

U Hrvatskoj živi između 40 i 60 risova i svaka je jedinka dragocjena. Kako bi se ojačala njihova populacija, u sklopu projekta LIFE Lynx doseljavaju se nove jedinke iz Slovačke i Rumunjske.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zahvaljuje svima koji su doprinijeli oporavku Martine. U toj su skupini i oni koji su pomagali donacijom  mesa divljači za njezinu prehranu. To su predsjednik Županijskog lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip Malnar, lovnik Bruno Brovet iz lovišta Snježnik, lovci iz lovačkog društva “Golub” Sveta Jana kod Jastrebarskog te poduzetnik Tvrtko Mikulić iz Velike Gorice.