STEPSKI LEMING (Lagurus lagurus)

SISTEMATIKA

Razred: sisavci (Mammalia)

Red:  glodavci (Rodentia)

Porodica: hrčci (Cricetidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Rusija, Ukrajina, Kazahstan, Kina.

 

OPIS

Duljina tijela: 7,3 – 12,5 cm

Duljina repa: 0,6 – 1,6 cm
Težina tijela: 17 – 46 g

 

Mužjaci su malo veći od ženki. Boja krzna na glavi i leđnoj strani tijela varira od tamno smeđe do blijede sive, trbušna strana je svjetlija. Od glave duž leđa pruža se tamnija pruga. Noge su gotovo potpuno prekrivena krznom.

 

 

STANIŠTE

Stepe, polupustinje i planinske livade do 3 000 metara nadmorske visine te poljoprivredna područja. U Kazahstanu zalaze i u pustinjska područja, na zapadnim područjima rasprostranjenosti i šumsko-stepska staništa

PREHRANA
u prirodi: preferira zelene dijelove biljaka, ali hrani se i sjemenkama, korijenjem biljaka, lukovicama, a u manjoj mjeri i kukcima.

u Zoo vrtu: sjemenke, povrće, sijeno, beskralješnjaci, svježi livadni miks.

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezona parenja je između ožujka i rujna, ali ponekad imaju leglo i tijekom zimskih mjeseci. Tijekom jedne sezone, ženka ima tri do četiri legla. Gestacija traje 19 – 23 dana, a u jednom leglu može biti i do 14 mladunaca. Ipak, najčešće ih je između šest i osam.  Ženke dosežu spolnu zrelost najčešće s oko 30 dana, no ponekad već s 14 dana.

 

NAČIN ŽIVOTA

Stepski leminzi žive u obiteljskim skupinama. Monogamna su vrsta te skupina na početku sezone parenja sadrži tek jednog mužjaka i jednu ženku, a kako vrijeme odmiče, u skupini su i mladunci iz jedne ili dvije generacije. Neki mladunci ostaju u roditeljskoj grupi do proljeća iduće godine, no oni se ne razmnožavaju. Svaka grupa ima svoju jazbinu koju mužjak, kao i područje oko mjesta stanovanja, agresivno brani.  Unutar grupe su prijateljski nastrojeni, dijele gnijezdo i zajedno podižu mladunce, a susreti između jedinki različitih grupa u pravilu su agresivni. Aktivni su u svako doba dana, ovisno o sezoni – ljeti su najaktivniji u sumrak i noću, a inače tijekom dana.

 

GRABEŽLJIVCI:

Sove, lasice, lisice, mačke, eja strnjarica

 

ŽIVOTNI VIJEK
u prirodi: 0,5 – 2 godine

u Zoo vrtu: 3,8 godina

 

UGROŽENOST:

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

ZANIMLJIVOSTI:

Stepski leming obično ostaje unutar šest metara od svoje jazbine. Iscrpit će zalihe hrane oko jazbine, a zatim će početi održavati periferne, privremene jazbine koje mu omogućuju traženje hrane u udaljenijim područjima.

 

LITERATURA

Don E. Wilson, Russell A. Mittermeier, Thomas E. Lacher. Handbook of the Mammals of the World, Volume 7. Lynx Edicions in association with Conservation International and IUCN. 2017.

Tsytsulina, K., Formozov, N., Zagorodnyuk, I., Batsaikhan, N. & Sheftel, B. 2016. Lagurus lagurus (errata version published in 2017). The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T11179A115100995. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T11179A22335535.en. Accessed on 25 March 2024.

Jelovnik Zoo vrta