Na Uskrsni ponedjeljak u Zoološkom vrtu grada Zagreba životinje su tradicionalno počašćene pisanicama.

Inače se u izradu pisanica uključuju građani, no kako je Vrt sada zatvoren za posjetitelje, kreativnog su se posla prihvatili njegovi djelatnici. Za životinje su pripremili 95 pisanica obojenih prirodnim bojama i tehnikama. Naime, u lipnju će Zoološki vrt grada Zagreba proslaviti 95. rođendan, a sve aktivnosti u povodu tog velikog jubileja povezuje slogan 5 do 100.

 Jaja koja su posluživana životinjama, kuhana su u lupinama luka, cikli, crvenom zelju i kurkumi.

Brk su omastili lavovi, crvene pande, prstenastorepi lemuri, giboni i smeđi kapucini. U neobičnom su doručku uživali i merkati, ogrličasti pekariji i nosati rakuni. Pisanice su poslužene i veličanstvenom komodskom varanu, a mravojedi su, u skladu sa svojim prehrambenim navikama, dobili razbijena sirova jaja.

 „I u ovom razdoblju trudimo se obogaćivati životni prostor naših stanovnika. Potičemo njihovo prirodno ponašanje jer želimo da se osjećaju dobro i budu zdravi. Činimo to na mnoštvo kreativnih načina koje zajedno osmišljavaju naši timaritelji i zoolozi. Oni dobro poznaju kako životinjske vrste, tako i svaku jedinku o kojoj se brinu. Nadamo se da će svoje znanje uskoro i uživo moći dijeliti s građanima. Za 95. rođendan Zoološkog vrta grada Zagreba razotkrit ćemo što sve činimo za dobrobit životinja važnih za hrvatsku faunu. To su vuk, ris, dalmatinski pelikan, dinarski voluhar i čovječja ribica“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Dok traju aktualne zaštitne mjere građana od novog koronavirusa, Zoološki vrt grada Zagreba edukativne sadržaje objavljuje na internetu. Tako je u povodu Uskrsa objavio edukativnu igru „Prava jaja ili pisanice“ kojom djecu i njihove roditelje potiče na upoznavanje nekoliko vrsta ptica i njihovih jaja.

Poveznica na igru: https://learningapps.org/watch?v=pg4fa4fda20