ŠTAKOR (Rattus rattus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: GLODAVCI (Rodentia)

Porodica: MIŠEVI (Muridae)

 

RASPROSTRANJENOST
Vjeruje se da je izvorno vrsta iz indijska vrsta, putovanjem ljudi proširen je areal rasprostranjenosti na sve kontinente.  

 

OPIS

Duljina tijela: 16 – 22 cm

Duljina repa: 19 cm i više
Težina tijela: 70 – 300 g

Ovo je štakor srednje veličine, velikih ušiju i repa koji gotovo uvijek premašuje duljinu tijela. Mužjaci su veći i teži od ženki. Većinom su crnog krzna sa svjetlijom dlakom s trbušne strane.

 

STANIŠTE

Može se pronaći na bilo kojem staništu gdje je u mogućnosti hraniti se – šume, travnjaci, ljudska naselja, obradive površine.

PREHRANA
u prirodi: Većinom se hrani plodovima, sjemenkama, žitaricama i drugim dijelovima biljaka.   Ipak, može pojesti i kukce i druge beskralješnjake.

u Zoo vrtu: Orašasti plodovi, voće, povće, peleti, brst.

 

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožavaju se tijekom cijele godine ukoliko su uvjeti povoljni, a vrhunac sezone parenja je tijekom ljeta i jeseni. Izrađuju gnijezda od štapića i lišća, a ponekad ih grade u rupama. Za mladunce se brine samo majka. Tijekom jedne godine ženka može imati do pet legla. Gestacija traje između 21 i 29 dana, a u jednom leglu je 6 do 12 mladunaca. Mladi otvaraju oči s 15 dana starosti, tada im i dlaka počinje rasti, a prestaju sisati i postaju neovisni između trećeg i četvrtog tjedna života. Spolnu zrelost dosežu između trećeg i petog tjedna starosti.

NAČIN ŽIVOTA:

Često više mužjaka i ženki tvore jednu skupinu. Jedan mužjak je dominantan te se može stvoriti daljnja hijerarhija. Često su dvije ili tri ženke dominantne nad svim ostalim članovima skupine, izuzev dominantnog mužjaka. Mužjaci agresivno brane teritorij i ženke, ali generalno  – ponašanje ženki je agresivnije nego ono kod mužjaka.

Ovi štakori su vješti penjači te često žive na višim katovima zgrada u urbanim staništima, ili pak na stablima u šumama. Ova vrsta rijetko kada pliva te se, za razliku od R. norvegicus, rijetko kada može zateći u kanalizaciji ili vodenoj sredini.

Aktivni su noću.

 

GRABEŽLJIVCI:

Mačke, ptice koje se hrane mesom.

 

ŽIVOTNI VIJEK
u prirodi: 1 godina

u Zoo vrtu: do 4 godine

 

UGROŽENOST:

IUCN navodi kao LC – najmanje zabrinjavajuća.

ZANIMLJIVOSTI:

Vjeruje se kako je mnoštvo različitih obojenja krzna prilagodba za zaštitu od predatora. Postoje dokazi da je boja krzna vezana za područje življenja te time omogućuje da jedinka bude manje uočljiva u lokalnom okruženju.

Štakori su često pokazuju agresiju prema drugim štakorima.

Ova vrsta ima pozu za zastrašivanje neprijatelja – stoji na stražnjim nogama i pokazuje zube.

Dobri su penjači, a u održavanju ravnoteže pomaže im rep, koji je dulji od tijela.

 

LITERATURA

Krystufek, B., Palomo, L., Hutterer, R., Mitsain, G. & Yigit, N. 2016. Rattus rattus (errata version published in 2017). The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T19360A115148682.