Jučer navečer jedan je bjeloglavi sup uočen kraj zagrebačke obilaznice u blizini skretanja za Veliku Goricu. Kako bi mu se pomoglo, na teren je odmah izašla ekipa Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba. U trenu se organizirala skupina djelatnika – od terenske ekipe Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba do ravnatelja Ustanove.

Naime, bjeloglavi je sup zakonom strogo zaštićena vrsta i svaka je jedina dragocjena.

Nažalost, jučerašnji pokušaji njegova hvatanja bili su bezuspješni. Ptica je djelovala onemoćalo, ali i iznimno prestrašeno, pa bi bježala čim bi joj se ljudi počeli približavati.

O njoj smo obavijestili niz službi. Bilo je važno da je se opazi prije nego klone u divljini daleko od pogleda ljudi.

Bili smo presretni kad smo jutros dobili novu dojavu da je sup uočen. Zadržao se u blizini – nedaleko od ranžirnog kolodvora između Buzina i Velike Mlake. Budući da se njiva nalazi kraj prometne ceste, u pomoć su nam priskočile i dvije policijske ekipe. Policajci su osiguravali dio prometnice na kojoj su bila zaustavljena naša vozila, te pazili da nas nitko ne ometa tijekom zahtjevne intervencije. Naime, bilo je jako važno da ptica ne odleti zbog nečije nagle kretnje ili buke.

Kako bi joj se približio bez da je prestraši, voditelj naše terenske ekipe Darko Ozmec doslovce je puzao kroz njivu. Sup kao da je razumio da mu čovjek želi pomoći, pa mu se na kraju s povjerenjem prepustio u ruke.

U oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba sup je temeljito pregledan. Iscrpljen je. Teži nešto manje nego što bi trebao. Riječ je o mladoj ptici.

Iako je neizvjesno hoće li se oporaviti, dobar je znak da je željela nešto pojesti.

Kako se našla u Zagrebu, ostaje nejasno. Možda je zalutala. Dio populacije europskih supova, najvećih ptica strvinara na našem kontinentu, topli dio godine provodi u Alpama, a ujesen se spušta na jug – neki u Primorje. Tamo se hrvatska populacija supova i gnijezdi.