SOVA KUKUVIJA (Tyto alba)

 

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)

Red: SOVKE (Strigiformes)

Porodica: KUKUVIJE (Tytonidae)

RASPROSTRANJENOST

Globalno rasprostranjena

OPIS   

Veličina tijela: 33 do 39 cm

Leđna strana je svjetlo smeđa, a prednja trbušna strana bijela. Često je opisana kako izgleda kao duh. Ima velike crne oči. Tijekom leta je spora ali i tiha.

STANIŠTE      

Močvare, rubovi šuma, u blizini sela

PREHRANA    

U prirodi: kukvi, žabe i glodavci

U zoo vrtu: miševi, pilići

RAZMNOŽAVANJE   

Tijekom travnja i lipnja ženke izliježu 4 do 6 jaja. Gnijezde se u šupljini stabla ili starijim građevinama. Nakon 32 do 34 dana inkubacije iz jaja izlaze mladi.

NAČIN ŽIVOTA          

Ima odličan osjet sluha te pomoću njega i oštrog vida bez problema pronalazi plijen. Većinom su aktivne u rano juro, predvečer ili po noći. Tijekom zime, kada je i manje hrane, mogu biti aktivni i danju.

GRABEŽLJIVCI

Nema dostupnih podataka

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 14 godina

U zoo vrtu: do 14 godina

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI         

Ima najbolji sluh u svijetu životinja.

Jedna je od najrasprostranjenijih ptica, a nalazimo je na svim kontinentima osim Antartike.

LITERATURA  

http://www.arkive.org/barn-owl/tyto-alba/