SNJEŽNA SOVA (Bubo scandiaca)

SISTEMATIKA

Razred: Aves

Red: Strigiformes

Porodica: Strigidae

 

RASPROSTRANJENOST

Sjeverna Europa, sjeverna Azija, sjever Sjeverne Amerike

 

OPIS

Dužina tijela: 63-73 cm

Težina tijela: 1,45-1,5 kg mužjak , 1,5-1,6 kg ženka

Raspon krila: 170 cm

Velika bijela sova s malim očima i rudimentarnim ušnim perima. Mužjak potpuno bijel ili s uskim svijetlo sivim ili smeđim šarama na leđima, krilima i/ili repu. Noge prekrivene debelim bijelim perjem. Na kljunu se nalazi čuperak crnog perja. Ženke su uočljivo veće, tjeme im je crno istočkano, imaju uočljive šare na leđima i trbuhu.

 

STANIŠTE

Otvorena tundra, od granice šume do ruba polarnog područja. Nastanjuju prostore sa stijenama, niskom vegetacijom i lišajevima, uglavnom do 300m/nv, osim u Norveškoj gdje dolaze na područjima višim od 1000m.

 

PREHRANA

U prirodi: voluharice, a plijen druge vrste, zastupljen ovisno o dostupnosti, može uključivati zečeve, ptice iz porodice patki, ponekad ribu, vodozemce, rakove, kukce

U zoo vrtu: pilići, miševi, meso

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezona razmnožavanja je od svibnja do rujna. Monogamne su i često se sparuju za čitav život. Gnijezda prave na tlu, obično na blago povišenom mjestu radi preglednosti. Nesu 3-5 jaja kada su resursi ograničeni, a 7-11 jaja kada hrane ima u izobilju. Jaja inkubiraju ženke 31-33 dana, a nakon izvaljivanja hranu donosi mužjak. Ptići izlaze iz gnijezda 14 dana nakon izvaljivanja, prvi pokušaji letenja događaju se oko 35 dana, dobro lete nakon 50 dana ali su na brizi roditelja još barem 10 tjedana.

 

NAČIN ŽIVOTA

Žive samotnim životom i teritorijalne su životinje. Najaktivnije su u zoru i sumrak, ali za razliku od ostalih sova mogu loviti i čitav dan. Za njih možemo reći da su ptice «nomadi», njihove selidbe ne ovise o vremenu ili godišnjem dobu već o količini plijena.

 

GRABEŽLJIVCI

Lisice, ljudi

 

ŽIVOTNI VIJEK

U divljini: oko 28 godina

U zoo vrtu: oko 28 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Ženke su posute tamnim pjegama jer im takva obojenost omogućuje prikrivanje dok sjede na jajima. Vid i sluh su im jako izoštreni te mogu primijetiti plijen prekriven snijegom.

 

LITERATURA

Holt, D.W., Berkley, R., Deppe, C., Enríquez Rocha, P., Petersen, J.L., Rangel Salazar, J.L., Segars, K.P., Wood, K.L., Garcia, E.F.J., Marks, J.S. & Sharpe, C.J. (2019). Snowy Owl (Bubo scandiacus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/55027 )

https://www.iucnredlist.org/species/22689055/127837214

Jelovnik Zoo vrta